МОН змусило видавництво виправити мапу України без Криму в підручниках з історії

Дата: 14 Квітня 2021
A+ A- Підписатися
У підручниках історії для 9–10-х класів видавництво “Грамота” переробило умовну позначку України без Криму. Зміни довелося вносити через вимогу Міністерства освіти і науки та Державної наукової установи “Інститут модернізації змісту освіти”.
 
Про це повідомили в МОН на запит Суспільного.
 

Так, у матеріалі підручників “Історія України” для 9-го класу та “Історія України” (рівень стандарту) для 10-го класу закладів загальної середньої освіти авторства Олексія Струкевича історики Валерій Рижков та Віталій Скальський виявили мапу України без Криму. МОН назвало таку помилку “прикрою”.

Щодо невідповідного зображення мапи України в позначках інформуємо, що ДНУ “Інститут модернізації змісту освіти” вжито відповідних заходів реагування. На вимогу Інституту видавництво “Грамота” переробило згадану умовну позначку й підготувало заміну електронних варіантів підручників для розміщення в електронній бібліотеці Інституту“, — повідомили в МОН.

До електронного варіанту підручника для 10-го класу, в якому раніше викладачі помітили мапу України без Криму, внесли правки та повернули український півострів. Оновлені варіанти підручників уже доступні на сайті Інституту модернізації змісту освіти.

Видавництво “Грамота” підготувало також відповідну правку для друкованих варіантів підручників. Нові зразки умовних позначень для вклейки будуть надруковані відповідно до накладів підручників для 9-го і 10-го класів.

Наші установи завжди відкриті для обговорення й спілкування щодо підготовки навчальної літератури із суспільством, громадськими організаціями, державними установами й готові вчасно інформувати їх щодо подій в освітянському просторі України“, – запевнили в МОН.

Нагадаємо, що у 2018 році Міністерство освіти, молоді і спорту Чехії повідомило, що відкликало дозвіл на новий шкільний атлас світу після скарг України і Грузії. На деяких мапах атласу, зокрема, Крим був позначений як “російський”, окуповані частини Донецької і Луганської областей теж були відокремлені від решти України.

Фотографія обкладинки: РБК-Україна

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter