У Чехії заборонили шкільні атласи з “російським” Кримом та “незалежною” Абхазією

Дата: 01 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Міністерство освіти, молоді і спорту Чехії повідомило, що відкликало дозвіл на новий шкільний атлас світу після скарг України і Грузії. На деяких мапах атласу, зокрема, Крим був позначений як “російський”, окуповані частини Донецької і Луганської областей теж відокремлені від решти України.

Про це повідомляє Крим.Реалії.

Крім того, сепаратистські регіони Грузії Абхазія і Південна Осетія позначені як “незалежні держави”. На інших мапах атласу ці регіони України і Грузії заштриховані як “спірні території”. При цьому ніяких пояснень із цього приводу додано не було.

Також окремо від Молдови був позначений її сепаратистський регіон Придністров’я. А в Іраці й Сирії території, що були свого часу захоплені екстремістським угрупованням “Ісламська держава”, позначені як окремий державний утвір із такою назвою.

Як повідомило 31 січня Міністерство освіти Чехії, посольства України і Грузії наприкінці 2017 року звернулися з приводу “проблемного зображення їхніх територій” на мапах цього атласу до Міністерства закордонних справ Чехії. Після цього Міносвіти “перевірило ситуацію і скасувало схвалення атласу”, яке видало влітку 2017 року.

“Наразі міністерство спілкується з приводу цих навчальних посібників із видавцем, щоб якнайшвидше виправити ситуацію”, – йдеться в повідомленні.

Міносвіти додало, що, видаючи раніше дозволи на цей атлас, діяло відповідно до своєї внутрішньої директиви, за якою підручники повинні отримати два позитивні висновки-рецензії.

Чеський телеканал “Пріма”, який привернув увагу громадськості до ситуації, у своєму репортажі 30 січня наводив повідомлення речниці Міносвіти про те, що схвалення атласу надійшло і від Міністерства закордонних справ Чехі,  але в МЗС репортерові повідомили, що до них із Міносвіти з приводу цього атласу не зверталися.

Наприкінці 2017 року різку критику, зокрема з боку посла України в Чехії Євгена Перебийноса, викликала публікація аналогічних мап того самого видавництва зі “спірними” Кримом, частиною Донбасу і частинами Грузії, а також із “Ісламською державою”, в офіційному щоденнику на 2018 рік Чеської залізниці. Залізниця була змушена вилучити п’ятитисячний наклад щоденника, її керівник вибачився перед Україною. У видавництві ж заявили, що мають за мету “зобразити світ таким, як він є”.

Чехія не визнає претензій Росії на український Крим, як і порушення територіальної цілісності Грузії. Проте президент країни Мілош Земан не раз стверджував, що Крим уже фактично є російським; уряд Чехії, який, за Конституцією цієї країни, встановлює її зовнішню політику, зокрема, МЗС Чехії, щоразу відмежовувалися від таких заяв.

11 листопада у New York Times з’явилася стаття про будівництво Росією мосту до окупованого Криму. Текст проілюстрували мапою, де захоплений український півострів зображений тим же кольором, що й Росія.

Міністерство закордонних справ України з кінця 2015 року здійснює проект “Крим на карті світу” і закликає небайдужих повідомляти про факти некоректного зображення належності Криму. Цей проект має на меті відслідковувати некоректне позначення на мапах окупованого українського Криму як “російського”. Перший етап стосувався друкованих і електронних мап, другий етап, розпочатий улітку 2017 року, націлений на навігаційні системи і продукти.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це “відновленням історичної справедливості”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter