У Словаччині в школах хочуть заборонити так звану ЛГБТ-пропаганду, попри спротив міністра освіти та ЄС

Дата: 06 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Члени правлячої Словацької національної партії (SNS), обійшовши міністра освіти Томаша Друкера, внесли на розгляд парламенту законопроєкт, у якому йдеться про заборону так званої ЛГБТ-пропаганди у школах. Це сталося попри те, що Європейська комісія подала до суду на Угорщину через подібне законодавство.

Про це повідомляє Euractiv.

Ілюстративне зображення. Фото: Canva

Так, чотири депутати від SNS під керівництвом лідера партії Андрія Данка подали до парламенту поправку до Закону про освіту, яка має на меті визначити поняття “нетрадиційної сексуальної орієнтації” (так у документі називають бі- та гомосексуальну орієнтацію), заборонити її “пропаганду” та розповсюдження в навчальних закладах. Школи, які порушуватимуть цей закон, можуть оштрафувати на суму до 30 000 євро.

У пояснювальній записці зазначається, що “словацьке суспільство спирається на традиційні цінності, які визначають шлюб як виключний союз між чоловіком і жінкою, що чітко відображено в статті 41(1) Конституції Словаччини”. Автори  законопроєкту вважають, що він нібито спрямований на захист дітей і молоді від впливів, які можуть суперечити конституційним принципам.

Директор правозахисної ЛГБТ-організації Initiative Inakosť Мартін Мацко зазначив, що Конституційний суд Словаччини вже раніше підтверджував, що сексуальна орієнтація не може бути підставою для нерівного ставлення, і висловив упевненість, що суд знову підтвердить це навіть до втручання європейських судів.

Мацко стверджує, що цей законопроєкт не вирішить жодних проблем у словацькій системі освіти, а навпаки, лише поглибить існуючі проблеми, такі як цькування ЛГБТІК-молоді та радикалізація молодих людей. Він також вважає, що поправка SNS є спробою підвищити видимість у соціальних мережах і відвернути увагу від внутрішніх проблем міністерства.

SNS запропонувала законопроєкт без консультацій з міністром освіти, який назвав це рішення “порушенням коаліційної угоди”. Уряд Словаччини під керівництвом Роберта Фіцо вже неодноразово висловлював суперечливі заяви стосовно прав ЛГБТІК-людей.

Нагадаємо, 15 червня 2021 року парламент Угорщини ухвалив закон, що забороняє обговорювати й поширювати в школах та серед дітей до 18 років інформацію на теми гомосексуальності чи зміни гендеру. Критики зазначають, що ініціатива є дискримінаційною та порушує права ЛГБТ. 

У липні 2022 року Європейська комісія вирішила подати до суду на Угорщину. Один з позовів стосувався раніше згаданого закону проти ЛГБТ, другий – відмови продовжити ліцензію для мовника Klubradio, який критикує нинішню владу країни.

А у 2023 році міністерка юстиції Угорщини Юдіт Варга заявила, що Будапешт буде боротися в Суді ЄС, щоб захистити закон про освіту, який, на думку Єврокомісії, дискримінує людей за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. 

Зрештою президентка Угорщини Каталін Новак наклала вето на закон, який, на думку Єврокомісії, дискримінує людей за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. Вона закликала парламент вилучити параграф, що узаконює “доноси” владі про одностатеві сімʼї.

Читайте також: “Учні, які зазнають цькування, прагнуть припинити навчання чи взагалі не отримувати освіту”: правозахисниця Марина Шевцова про становище ЛГБТІК-дітей в школах

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter