Експлуатація застарілих енергоблоків Курської АЕС є загрозою для України і всього світу – Держатомрегулювання

Дата: 05 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Реактори великої канальної потужності, які працюють на Курській АЕС, через низку недоліків становлять загрозу не тільки для України, але й для всього світу.

Про це під час брифінгу в медіацентрі “Україна” заявив керівник Держатомрегулювання та Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков.

Курська АЕС. Фото: Головне управління розвідки МО України

“Україна – не Росія, і ніколи не вдасться до ядерного шантажу. Скоріше, ми можемо говорити навпаки, що це Курська АЕС загрожує Україні та іншим країнам”, – підкреслив Коріков.

За його словами, усі заяви Росії про загрози Курської атомної електростанції з боку України – це ІПСО і фейки, використовуючи які росіяни хочуть приховати свої застарілі технології, які самі по собі фактично є загрозою.

Основними недоліками РБМК-реакторів на Курській АЕС з погляду ядерної та радіаційної безпеки є відсутність контайнменту – герметичної оболонки навколо реактора, що є важливим бар’єром для запобігання поширенню радіоактивності в довкілля. Крім того, у таких реакторах відсутні дві незалежні системи захисту, що працюють за різними фізичними принципами – захист здійснюється лише через введення борних стрижнів.

Коріков також зауважив, що рівень щоденних радіоактивних викидів в атмосферу на реакторах РБМК на Курській АЕС у 100 разів перевищує показники на реакторах типу ВВЕР.

Керівник Держатомрегулювання розповів і про інші серйозні ризики, пов’язані з конструкцією та експлуатацією РБМК на Курській АЕС, зазначивши, що численні експлуатаційні події, зокрема аварія на Чорнобильській АЕС, а також події, що призводили до загибелі персоналу, та відсутність прозорості й міжнародних перевірок, таких як місії МАГАТЕ, свідчать про небезпечність експлуатації цих енергоблоків. 

Нагадаємо, що наприкінці серпня голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі прибув до Курської області в Росії, де розпочав інспекцію Курської АЕС.

Гроссі планував провести переговори з керівництвом станції, оцінити стан зовнішнього електропостачання та доступність під’їзних шляхів, щоб надати незалежну оцінку ситуації на АЕС. У контексті просування українських військ у Курській області АЕС опинилася в зоні досяжності української артилерії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter