В Криму окупанти проводять огляд будинків кримских татар, чиї рідні воюють у ЗСУ

Дата: 05 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Співробітники Федеральної служби безпеки РФ проводять огляди будинків кримських татар, рідні яких воюють у лавах української армії.

Про це повідомили у телеграм-каналі “Трибунал. Кримський епізод” з посиланням на інформацію правозахисників кримської ініціативи Irade.

Фото з відкритих джерел

Зокрема, 5 вересня такий огляд провели в будинку батьків Ісмаїла Халікова. Раніше чоловік обіймав посаду представника омбудсмана з дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Силовики відкрито пояснили, що заходи пов’язані з саме з інформацією про службу Халікова у ЗСУ.

Окупанти зачитали ухвалу на проведення огляду й навіть забезпечили реальну присутність “представників громадськості”. За підсумками огляду вони вилучили один мобільний телефон.

Правозахисники пояснили, що проведення оглядів житла цивільних осіб на окупованій території за дотримання певних процедур, у тому числі поваги до особи та сімейних прав, не заборонено міжнародним гуманітарним правом. Такі заходи підпадають під поняття зі статті 27 Четвертої Женевської конвенції “заходи контролю чи заходи безпеки, які можуть бути необхідними внаслідок війни”.

Однак інцидент з Халіловим зафіксували, щоб “потім у Курську чи Білгороді батьки російських військових не дуже дивувалися”, йдеться у повідомленні.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в окупованому Криму російські силовики обшукали та допитали шістьох вірян церкви “Свідки Єгови”, на одну з вірянок – 68-річну Тамару Братцеву порушили “кримінальну справу”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter