У Шотландії українським біженцям доведеться платити за обід: раніше вони отримували його безоплатно

Дата: 04 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Шотландський уряд ухвалив рішення про скорочення виплат: йдеться про зменшення фінансування на психічне здоров’я, благодійні організації та соціальні послуги. Серед змін, зокрема, те, що відтепер українським біженцям у Шотландії доведеться платити 3 фунти стерлінгів за обід, який раніше був безоплатним.

Про це повідомляє видання The Times.

Фото: Euronews

Так, міністерка фінансів Шона Робісон у листі до фінансового комітету шотландського парламенту детально виклала план економії, який передбачає скорочення витрат на суму понад 188 мільйонів фунтів стерлінгів. Найбільшу частину, 115,8 мільйона фунтів, знімуть з бюджету охорони здоров’я та соціального забезпечення, що призведе до негативних наслідків для Національної служби охорони здоров’я.

Крім того, на майже 19 мільйонів фунтів зменшать фінансування служб психічного здоров’я, національної служби догляду та соціальної допомоги дорослим, яка втратить 13,6 мільйона фунтів стерлінгів.

Частину зекономлених коштів уряд отримає завдяки тому, що в першій половині року витрати з новоствореного фонду незалежного життя, який підтримує людей з інвалідністю, виявилися нижчими за очікування, тому на нього виділятимуть менше грошей.

Також будуть зменшені витрати на оптометрію, програми, пов’язані з Covid-19, освітні ініціативи та цифрові проєкти.

Майже 8 мільйонів фунтів стерлінгів уріжуть з центрального урядового бюджету, що виділяється організаціям третього сектору і громадам, а 6 мільйонів фунтів заберуть зі студентської підтримки у вищих навчальних закладах.

Значні скорочення також зачеплять маркетингові витрати уряду, зокрема в таких важливих галузях, як туризм і декарбонізація. З бюджету на поїздки знімуть 24 мільйони фунтів стерлінгів, здебільшого через завершення пілотного проєкту щодо пікових залізничних тарифів.

Робісон зазначила: ці заходи були необхідні через те, що уряд зіткнувся з додатковими витратами в розмірі 800 мільйонів фунтів стерлінгів. Це повʼязане з інфляцією, пандемією та війною в Україні.

Протоколи надзвичайних витрат, включно із замороженням найму та забороною на понаднормові роботи, за прогнозами, допоможуть заощадити 60 мільйонів фунтів стерлінгів, тоді як зменшення витрат на зимове паливо принесе економію в розмірі 160 мільйонів фунтів.

Щоб збалансувати бюджет на цей рік, буде потрібно ще 460 мільйонів фунтів стерлінгів. За словами Робісон, загальний пакет заходів дасть змогу вивільнити 933 мільйони фунтів стерлінгів.

Шотландська фіскальна комісія зазначає, що криза видатків значною мірою виникла через рішення уряду підвищити зарплати вище за рівень інфляції та збільшити соціальні допомоги.

Нагадаємо, що в січні цього року уряд Шотландії не поновив надання 10 мільйонів фунтів стерлінгів місцевим радам на фінансування розселення українських біженців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter