Викраденого на окупованій Херсонщині кримського татарина Акіма Гафарова етапували в невідомому напрямку

Дата: 04 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Викраденого росіянами в окупованій Новоолексіївці на Херсонщині кримського татарина Акіма Гафарова етапували для відбування покарання із СІЗО-2 Сімферополя в невідомому напрямку.

Про це 4 вересня повідомили в телеграм-каналі “Трибунал. Кримський епізод”.

СІЗО №2 в окупованому Сімферополі. Джерело: RFE / RL

Активіста викрали співробітники ФСБ у травні 2022 року, після окупації частини Херсонщини. Згодом чоловіка вивезли до окупованого Криму.

24 червня 2022 року йому висунули звинувачення в тому, що він був членом “незаконного збройного формування батальйон імені Номана Челебіджихана”.

На початку 2024-го справу почав розглядати незаконний “Київський райсуд” Сімферополя. Гафаров свою провину не визнав, однак суд визнав основним доказом обвинувачення світлину, на якій кримський татарин зображений у камуфляжній формі з відзнаками кримськотатарського добровольчого батальйону.

Окупаційна суддя Оксана Карчевська врахувала вік та хронічні захворювання Гафарова як виняткові обставини та призначила покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі.

Однак старша помічниця прокурора Київського району Сімферополя Гульнара Ібрагімова оскаржила це рішення. 8 серпня “Верховний суд Республіки Крим” посилив покарання до восьми років ув’язнення. Перші три роки чоловік мав відбути у в’язниці.

Нагадаємо, що батальйон, про який ідеться, названо на честь Номана Челебіджихана – кримськотатарського політика і громадського діяча, першого голови уряду Кримської Народної Республіки, організатора I Курултаю кримськотатарського народу, першого муфтія мусульман Криму, Литви, Польщі, Білорусі. Наразі цього батальйону не існує. 

Учасники Громадянської блокади Криму в лютому 2016 року зареєстрували громадське формування з охорони громадського порядку та державного кордону “Аскер”, яке офіційно співпрацювало з прикордонниками на адмінмежі з окупованим Кримом.

ФСБ Росії внесла “кримськотатарський добровольчий батальйон ім. Номана Челебіджихана” до списку “терористичних організацій” 2022 року.

Як наголошують правозахисники, переслідування осіб, які не є злочинцями з позиції українського законодавства, – це порушення ст. 7 Європейської конвенції з прав людини (покарання лише на підставі закону), оскільки за міжнародним гуманітарним правом РФ не має права застосовувати своє кримінальне законодавство на тимчасово окупованій території.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що на окупованій Херсонщині незаконний “Генічеський районний суд” засудив місцевого підприємця Нарімана Аблязова до трьох з половиною років позбавлення волі. ФСБ обвинуватила його в нібито “участі в незаконному збройному формуванні” – “кримськотатарському батальйоні ім. Номана Челебіджихана”, якого не існує, та допомозі в блокаді окупованого Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter