Переможці конкурсу на побудову Національного військового кладовища разом подорожували за кордон до участі в тендері

Дата: 03 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Головний архітектор ескізного проєкту Національного військового меморіального кладовища, керівник державної установи НМВК та куратор зведення кладовища в Офісі президента разом подорожували за кордон до того, як компанія, пов’язана з останнім, перемогла в тендері на будівництво комплексу.

Про це з посиланням на власні джерела розповів журналіст “Української правди” Михайло Ткач у колонці на сайті видання. 

Такий вигляд, за задумом авторів проєкту, матиме Національне військове меморіальне кладовище. Фото: Мінветеранів

Головний архітектор ескізного проєкту Сергій Дербін, керівник НВМК Ярослав Пронюткін та Георгій Біркадзе виїжджали з України 6 квітня 2024 року на машині дружини Біркадзе. 

Ткач, розповідаючи про це, звернув увагу на заяву очільника уряду Дениса Шмигаля щодо тендера на побудову НВМК, в якому переміг консорціум, пов’язаний з Біркадзе. Посадовець переконував, що конкурс був проведений цілком відповідно до вимог держави. 

Тобто це було прозоро, це був, наскільки я знаю, консорціум компаній, які готові і мають відповідний… Досвіду будівництва Національного меморіального цвинтаря в країні ніхто не має. Відповідно, не має єдиної компанії, яка точно знає, як це збудувати. Є низка компаній, яка кожна в своїй частині знає певну специфіку. Вони об’єдналися в консорціум, прийняли участь в тендері і тендер абсолютно відкрито, справедливо виграли”, – говорив він.

Ткач звернув увагу, що консорціум об’єднався за добу до оголошення тендера. 

“Тобто ці діячі ще у квітні цього року, перед тендером, разом подорожували за кордон. І питання, хто переможе у прозорому (як сказав прем’єр-міністр) конкурсі на будівництво меморіального кладовища, для них могло бути вирішено ще тоді”, – припускає він.  

Нагадаємо, що будівництво Національного військового меморіального кладовища супроводжується скандалами відтоді, як уряд обрав для зведення ділянку поблизу села Мархалівка на Київщині. Мешканці села через акції протестів уже отримували звинувачення в тому, що нібито працюють на російське ІПСО. 

ZMINA детально розповідала, як родичам загиблих військових спочатку обіцяли створити меморіальне кладовище в Биківні, але передумали. Рідні полеглих військових публічно критикували зволікання посадовців. 

Граніт для національного військового кладовища постачатиме компанія підсанкційного бізнесмена.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter