Політв’язень Ремзі Куртнезиров схуд на 12 кілограмів у психіатричній лікарні в окупованому Криму

Дата: 29 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Політв’язень, колишній імам мечеті в селі Лобанове в окупованому Криму Ремзі Куртнезиров місяць провів у республіканській клінічній психіатричній лікарні №1 на експертизі, там чоловік схуд на 12 кілограмів.

Про це пише “Кримська солідарність” з посиланням на інформацію його доньки Еміне Іслямової.

Ремзі Куртнезиров. Джерело: “Кримська солідарність”

Чоловіка відправили на експертизу попри наявність серйозних захворювань і призначений у зв’язку з цим домашній арешт. Інспектор Федеральної служби виконання покарань доправив Куртнезирова до лікарні 18 липня 2024 року в межах попереднього слідства у справі “про тероризм”. Там кримський татарин провів чотири тижні, попри те, що у нього – безстрокова інвалідність. Колишній імам переніс три інсульти, трепанацію черепа, хворіє на цукровий діабет, страждає від високого артеріального тиску, правий бік тіла у нього повністю не працює.

За словами Еміне, жодного зв’язку з батьком у родини весь цей час не було. Відвідувати його не дозволили. Додому Куртнезірова привезли 15 серпня. Те, що чоловік сильно схуд, рідні помітили одразу.

Донька політв’язня сказала, що в лікарні були “погані умови”. Куртнезиров лежав у палаті на 11 людей разом із психічно хворими. Там сильно смерділо: туалет був загальний, без жодних перегородок, купатися не було де.

Чоловіку важко обходитися без сторонньої допомоги, уточнила Еміне, потрібно доглядати його, одягати.

Як сказав адвокат Еміль Курбедінов, згідно із законами РФ, слідчі не повинні проводити обов’язкову психіатричну експертизу у справах про тероризм, але ФСБ використовує цю практику дуже часто як метод додаткового тиску на затриманих.

Нагадаємо, що вранці 5 березня 2024 року у Бахчисарайському та Джанкойському районах Криму російські силовики провели обшук у будинках десяти кримських татар. Того ж дня суд обрав запобіжний захід чотирьом з них – кримськотатарським активістам Мемету Люманову, Азізу Азізову, Рустему Османову та Мустафі Абдураманову. Їх відправили до СІЗО. Усіх чотирьох активістів раніше притягували до адміністративної відповідальності за підтримку співвітчизників на судах.

Крім них, затримали Алі Мамутова, Енвера Халілаєва, жителя Джанкоя Нарімана Аметова, імама Вохіда Мустафаєва та активіста Арсена Кашку.

Колишнього імама Ремзі Куртнезирова через численні хвороби відправили під домашній арешт.

Всіх звинуватили в участі в забороненій на території РФ ісламській партії “Хізб ут-Тахрір”. Багато із затриманих — батьки у багатодітних сім’ях.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що необґрунтоване тримання у СІЗО є багаторічною практикою тиску ФСБ РФ на кримських татар, які відмовилися обмовити себе або інших у справах по надуманих звинуваченнях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter