Рідні полонених пікетують офіс Міжнародного комітету Червоного Хреста у Києві

Дата: 29 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, родини полонених морських піхотинців влаштували протест під стінами київського офісу Міжнародного комітету Червоного Хреста, вимагаючи від організації результатів у питанні повернення їхніх близьких.

Про це повідомила правозахисниця, співкоординаторка Медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова на своїй сторінці у фейсбуку.

Рідні полонених пікетують офіс Міжнародного комітету Червоного Хреста у Києві. Фото: Ольга Решетилова

На опублікованому нею відео з місця події можна побачити, що біля установи зібралося чимало людей. Присутні рідні полонених тримають фото своїх близьких, плакати, українські прапори з найменуваннями бригад і скандують “Ганьба!”, вимагаючи від представників МКЧХ вислухати їх та почути від них відповіді на поставлені запитання. Зокрема про те, чому більшість сімей не має жодної інформації про місце перебування та стан їхніх рідних.

Сьогоднішні події біля МКЧХ у Києві Ольга Решитилова назвала “вироком всій системі міжнародного права і міжнародних організацій”.

“Роками МКЧХ, ООН, ОБСЄ, дипломатичні місії й представництва розводять руками, кидаються один в одного мандатами й просто спостерігають, як тисячі українців повільно помирають в полоні. Так, не допускає до них і вбиває Росія. Але безкарність Росії допускає міжнародна спільнота, яка продовжує вдавати, що Женевські конвенції діють і що все саме собою має вирішитись”, – написала правозахисниця. 

Речник МКЧХ в Україні Олександр Власенко у коментарі hromadske повідомив, що перед офісом організації зібралося близько ста сімей. Акцію організували до Дня пам’яті захисників України. 

“Усі вони прийшли в пошуках одного — звісток про своїх близьких, які перебувають у полоні. Ми зустрілися з ними та дізналися про їхнє роздратування, гнів та біль. Їх можна зрозуміти, жити в невідомості протягом багатьох місяців, не знати, що сталося з близькою людиною, як вона — це страшно. Тому вони роздратовані, шукають винних, хочуть, щоб ми їм дали інформацію”, — розповів Власенко.

Додамо, що родини морпіхів зібралися на акцію-нагадування не лише про загиблих, але й тих військових і цивільних, які залишаються в російському полоні або зникли безвісти.

“Для кожної родини це велике горе і стрес. Вони потребують суспільної підтримки. Медійна ініціатива за права людини закликає разом з нами долучатися до таких акцій і підтримувати родини в їхній боротьбі”, – написала організація. 

Нагадаємо, Міжнародний комітет Червоного Хреста — єдина організація, яка має мандат на відвідування місць утримання військовополонених. Однак зробити це можна виключно з дозволу адміністрації в’язниці, ізолятора або колонії. Росія ж майже не допускає представників МКЧХ до місць утримання.

Власенко наголосив, що, попри всі зусилля, з 2022 року, щоб повідомити тисячам сімей про статус їхніх близьких, у МКЧХ “також роздратовані через існуючі обмеження і те, що тисячі людей, які мучаться в очікуванні, досі не змогли отримати звісток”.

Раніше під час пресконференції “Повернути означає врятувати” Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець зазначив, що протягом 10 років Міжнародний комітет Червоного Хреста не може отримати доступ до російських в’язниць, де утримують українців. 

Також речник місії МКЧХ в Україні Олександр Власенко заявив, що Міжнародний комітет Червоного Хреста нікого не критикує, а лише заохочує обидві сторони конфлікту дотримуватися міжнародних законів. Завдяки цьому організація зберігає можливість отримати хоч якийсь доступ до військовополонених. Тим паче, що МКЧХ дотримується принципів неупередженості та нейтральності.

Нагадаємо, Міжнародна федерація Червоного Хреста вирішила не призупиняти членство Російського Червоного Хреста в організації, попри можливі порушення правил нейтральності, виявлені низкою міжнародних медіа.

Рішення ухвалили за підсумками чотириденного засідання в Женеві. Керівництво МФЧХ вирішило не призупиняти членство РЧХ, попри виявлені раніше журналістами порушення, а лише створити наглядовий орган і закликати РЧХ “опрацювати виявлені виклики й заявлені порушення” доброчесності.

Міжнародна федерація каже, що російська організація нібито “співпрацювала з нею протягом всієї перевірки”, а сама федерація не виявила доказів багатьох звинувачень. У федерації порекомендували провести тренінг із принципів Червоного Хреста для всього особового складу РЧХ.

Таке рішення розкритикували українські посадовці, назвавши це слабкою реакцією на серйозні звинувачення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter