Урядовці кажуть, що вводять принцип “воюй або працюй” для економіки

Дата: 27 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Уряд має плани запровадити принцип “Воюй або працюй”, що передбачає низку заходів, які виведуть ринок праці з тіні. 

Про це сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль на форумі “Україна 24. Незалежність”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Finbarr O’Reilly

Очільник уряду говорить, що Україна має критичну потребу зібрати ще понад 500 мільярдів гривень до бюджету до кінця поточного року. 

Одним з варіантів, що розглядають посадовці, є збільшення внутрішніх запозичень. 

“Наш ринок готовий до цього. Фінансові інституції, банки, НБУ – ми провели відповідні перемовини й бачимо тут потенціал до кінця року. Другий – збільшення ставки податку на прибуток для банків. Третій – це розширення бази для військового збору на підвищення ставок військового збору для окремих випадків”, – додає Шмигаль. 

Щодо принципу “воюй або працюй”, то прем’єр додав, що з 2022-го українська економіка втратила 3,5 мільйона робочих місць, або 30% економіки. Водночас, щоб підтримувати військових, потрібно не менш ніж 10 мільйонів робочих місць. Нині їх офіційно менш як 8 мільйонів. 

“В економіці є цілий ряд професій, які працюють у тіні, не сплачують податки, які критично потрібні Силам оборони. Принцип “воюй або працюй” не новий, його озвучував президент України, ми всі з цим принципом згодні. Люди мають або воювати, або робити все, щоб забезпечити тих, хто воює, всім необхідним”, – пояснює Шмигаль. 

Нагадаємо, що влітку в Раді зареєстрували законопроєкт про бронювання за сплату підвищеного військового збору. 

Правозахисники називали дискримінаційною і неконституційною можливість бронювання військовозобов’язаних, які сплачують податки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter