У Нідерландах на 290 мільйонів євро оштрафували Uber: причина – передання даних водіїв

Дата: 26 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Служба захисту даних Нідерландів наклала на платформу замовлення таксі Uber штраф у розмірі 290 мільйонів євро за передання інформації про європейських водіїв у США. Це найбільший такий штраф в історії країни.

Про це повідомляє Associated Press.

Фото: Business World Global

Так, згідно з даними служби захисту, Uber передавав інформацію про водіїв на американські сервери протягом більш ніж двох років. Йдеться про такі дані, як геолокація, фотографії, транзакції, посвідчення особи, а також медичні та кримінальні дані європейських водіїв.

Розслідування розпочалося після скарги 170 водіїв із Франції. Оскільки європейська штаб-квартира Uber розташована в Нідерландах, саме нідерландська служба захисту даних оштрафувала компанію.

Регулятор зобов’язав Uber сплатити штраф у розмірі 290 мільйонів євро, що є максимальною сумою, яку коли-небудь присуджували в подібних випадках.

Uber вважає це рішення помилковим, а штраф – безпідставним і вже готується до апеляції. Процес оскарження, ймовірно, триватиме близько чотирьох років.

До цього найбільший штраф, який накладав нідерландський регулятор, становив 10 мільйонів євро і також був призначений Uber за ненадання інформації про тривалість зберігання даних європейських водіїв.

Нагадаємо, що у світі штрафують не тільки за збір та розголошення персональних даний, а й навпаки. Так, 2023 року російський суд оштрафував групу Match Group, яка керує сервісом знайомств Tinder, на 10 мільйонів рублів (104 тис. дол.) і стрімінговий сервіс Twitch на 13 мільйонів рублів (135 тисяч доларів) через відмову локалізувати дані користувачів у базах даних на території РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter