В Афганістані жінкам заборонили говорити та показувати обличчя на публіці

Дата: 25 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

В Афганістані ввели заборону для жінок говорити та показувати обличчя на публіці. Верховний лідер “Талібану” Мавлаві Хібатулла Ахундзада затвердив закони про “боротьбу з пороками та популяризацію чеснот”.

Про це повідомляє Associated Press.

Фото: AP

Закони “про вади та чесноти”, які охоплюють такі аспекти повсякденного життя, як громадський транспорт, музика, свята та інше, опублікували 21 серпня після того, як їх схвалив верховний лідер Хібатулла Ахундзада.

35 статей законів викладені в документі обсягом 114 сторінок. Вони є першою офіційною декларацією законів про вади та чесноти в Афганістані з моменту захоплення країни талібами й створення в країні міністерства для “пропаганди чесноти та запобігання пороку”.

Нові закони дозволяють відомству регулювати поведінку жінок і призначати покарання у вигляді арешту.

Тепер жінки зобов’язані закривати тіло й обличчя. Жіночий голос таліби вважають інтимним, тому заборонили жінкам говорити вголос на публіці – це дозволено тільки з родичами або чоловіком.

Жінкам і чоловікам заборонено дивитися одне на одного, якщо вони не кровні родичі або не подружжя. Усе задля того, щоб “уникнути розбещеності“.

В ООН вважають, що “Талібан” запровадив найрепресивніший у світі режим.

Минулого місяця ООН заявила, що міністерство створює атмосферу страху і залякування серед афганців, особливо жінок і дівчат. Натомість таліби відкинули звинувачення організації.

Нагадаємо, у вересні 2021 року в Афганістані дівчатам заборонили повернутися до навчання в середній школі, а викладачкам – до роботи у закладах середньої освіти. Наразі представники ультрарадикального ісламістського руху “Талібан” дозволили відвідувати уроки лише хлопчикам та вчителям-чоловікам.

Раніше ZMINA повідомляла, що після приходу до влади “Талібану” рівень самогубств серед жінок у країні значно зріс. Офіційних цифр немає, однак за інформацією місцевих медіа, у 2022 році самогубство в Афганістані намагалися вчинити 188 жінок та 62 чоловіки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter