З тимчасово окупованої території Херсонщини евакуювали шістьох дітей

Дата: 20 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Ще шість сімей з дітьми змогли виїхати з тимчасово окупованої території Херсонщини. Серед евакуйованих були двоє хлопчиків і четверо дівчаток віком від 3 до 12 років.

Про це повідомив керівник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Фото: AP Photo / Hannibal Hanschke

Над поверненням цих сімей працювала організація Save Ukraine. В організації підтвердили, що ці діти постійно проживали на тимчасово окупованих територіях і їхні родини звернулися по допомогу до Save Ukraine. Вони також зазначили, що на окупованих територіях діти не мали доступу до якісної медичної допомоги.

Організація Save Ukraine розповіла виданню “Українська правда. Життя”, що один із хлопчиків тривалий час залишався вдома, оскільки його батьки через небезпеку не дозволяли йому виходити на вулицю. Він потребує соціалізації, спілкування та реабілітації, а також має проблеми із зором, які необхідно негайно розв’язати, оскільки за останні два з половиною роки він не відвідував офтальмолога.

Емоційний стан евакуйованих сімей був доволі важким – батьки дітей зазначили, що з початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну вони відчували, ніби їхнє життя зупинилося.

Після евакуації діти були водночас і налякані, і радісні через те, що опинилися на підконтрольній Україні території. Вони швидко почали адаптуватися, побачивши, що можуть спілкуватись українською мовою, використовувати українську символіку та просто почуватися вільно. Першим їхнім проханням було скуштувати українського морозива.

Зараз психологи Save Ukraine працюють з дітьми, допомагаючи їм відновитися, інтегруватися в українське суспільство та розпочати нове життя, зважаючи на особливості кожної родини.

Нагадаємо, що минулого тижня з окупованих російськими військовими територій України та з РФ повернули вісьмох дітей.

Серед врятованих дітей є 16-річна дівчина з Івано-Франківщини. У 2021 році вона переїхала до батька в РФ, але після його трагічної загибелі в ДТП залишилася сама. Російська влада змушувала її взяти громадянство. Нині вона вдома з мамою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter