Верховна Рада дозволила підозрюваним у дезертирстві та СЗЧ замість в’язниці повертатись у військо

Дата: 20 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт №11322, що пропонує альтернативу позбавленню волі за вчинення дезертирства та самовільного залишення частини. 

Про це йдеться на сайті парламенту. 

Фото: Anthony Borden

Авторами законопроєкту стала група депутатів, серед яких Максим Павлюк, Сергій ІонушасВ’ячеслав Медяник, Владлен Неклюдов, Олександр Завітневич, Сергій Мінько, Юлія Яцик, Мар’яна Безугла

Цікаво, що ці нардепи були співавторами закону, який заборонив судам призначати м’якіше покарання, зокрема, за самовільне залишення частини та дезертирство. Цей закон також дозволив судити військових, які фізично не можуть виконувати наказ.

Як пояснювали автори законопроєкту №11322, тепер у провадженні органів досудового розслідування перебуває майже 19 тисяч кримінальних проваджень за скоєння військових кримінальних правопорушень. Водночас лише впродовж січня-квітня поточного року зареєстрували понад 10 тисяч таких. 

Після підписання закону президентом людину, яка під час дії воєнного стану вперше вчинила кримінальне правопорушення, передбачене статтями 407 і , 408 і , можна звільнити від кримінальної відповідальності. Для цього підозрюваному треба добровільно заявити слідчому чи прокурору про намір повернутися до військової частини або місця служби, а командир має надати на це письмову згоду. 

До другого читання нардепи передбачили, щоб військові могли повертатися не тільки до своєї частини, але й до іншої.

Нагадаємо, відколи президент підписав закон, що посилив відповідальність військових за невиконання наказу, самовільне залишення частини та дезертирство, суди не можуть призначати м’якше покарання за такі дії. Торік за самовільне залишення частини судили понад 1,5 тисячі українців та українок. 

Критики закону про посилення відповідальності для військових звертали увагу, що його автори переклали відповідальність із вищого командування на нижчий офіцерський і рядовий особовий склад. Детальніше про це можна почитати за посланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter