Українці не орієнтуються в ризиках референдумів – дослідження

Дата: 22 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

Громадяни України не орієнтуються в питаннях референдуму і пов’язаних з ним ризиків. 

Про такі результати соціологічного опитування, яке провів Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва за фінансової підтримки Європейського Союзу, розповів експерт Центру політико-правових реформ Богдан Бондаренко

Соціологи запитали респондентів, чи ініціювали б вони зараз проведення референдуму щодо створення єдиного для всіх податку в 5%, а для олігархів – 40%. 70,6% опитаних громадян виступили за такий референдум. Не ініціювали б 13,9%. А 15,5% – не визначились. 

Також 69,8% респондентів ініціювали б референдум про встановлення смертної кари для педофілів. 16% проти такого референдуму. 14% не визначились. 

Богдан Бондаренко нагадує, що Конституція України забороняє виносити на референдум питання податків, бюджету та амністії, а з приводу смертної кари є рішення Конституційного Суду, що є продовженням тексту Основного Закону. 

Експерт Центру політико-правових реформ Богдан Бондаренко

“Дослідження показало, що в українців неймовірно низька обізнаність щодо референдумів. Правова культура – це не лише бажання виконувати закони, їх розуміння та цінності. А це також частина обізнаності людей у питаннях референдумів та ризиках. Референдум – це небезпечний інститут. Його можуть використати на благо, а можуть використати в умовах нестабільної транзитної демократії як спосіб легітимізації рішень будь-якого суб’єкта владних повноважень”, – пояснює Богдан Бондаренко. 

На його переконання, аби референдум виконував функцію прямого народного волевиявлення, потрібне чітке і досконале законодавство та практика проведень референдумів.

“Бо може бути ідеальне законодавство, а результат може бути такий, що ніхто не очікував”, – прокоментував він. 

Експерт також звернув увагу, що команда президента України Володимира Зеленського не представила концепції розвитку народовладдя, яку анонсували презентувати 22 травня 2019 року. 

Нагадаємо, в Україні з 2012 року відсутній закон про місцевий референдум, а з квітня 2018 року – закон про всеукраїнський референдум. 

Конституційний Суд скасував закон про всеукраїнський референдум. Одна з причин його скасування – підміна встановлених правил та процедур, до прикладу внесення змін до Конституції України в обхід парламенту

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter