У Білорусі через співпрацю з незалежними медіа заочно до семи років ув’язнення засудили журналіста Алеся Кіркевича

Дата: 07 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У Білорусі журналіста Алеся Кіркевича визнали винним у сприянні екстремістській діяльності. Зрештою його заочно засудили до семи років увʼязнення у виправній колонії суворого режиму та наклали на нього штраф у розмірі 24 тисяч рублів та конфіскували його майно.

Про це повідомила Білоруська асоціація журналістів (БАЖ).

Фото: Правозахисний центр “Вясна”

За вироком суду, строк відбування покарання Кіркевича рахуватиметься з моменту його затримання.

Серед речових доказів у справі журналіста:

  • CD-R-диск з аудіофайлами;
  • роздрукована стаття “Алесь Кіркевич: “У сьогоднішній Білорусі настав максимально несприятливий час для створення білоруського контенту'”, що вийшла на сайті “Радіо Свобода” 25 вересня 2022 року;
  • CD-R-диск із відеороликом “Бондарьова-юродива. Автор проєкту ‘Тризуб і Погоня” про ситуацію з білоруською мовою / Мова наново”;
  • роздрукована стаття “Йдемо у бік Північної Кореї: хвалити режим та шукати шпигунів. Білоруські гіди про нові вимоги”, що вийшла на сайті “Белсату” 2 серпня 2023 року.

Як зазначили в БАЖ, перелік речових доказів указує на те, що кримінальну справу проти Алеся Кіркевича порушили через його співпрацю з незалежними медіа, які в Білорусі визнано “екстремістськими формуваннями”.

Алесь Кіркевич – журналіст-фрилансер, письменник, краєзнавець, колишній заступник голови “Молодого фронту” та експолітвʼязень. Він брав участь у протестах проти фальсифікації результатів президентських виборів 19 грудня 2010 року. На початку 2011 року його заарештували й засудили до чотирьох років увʼязнення в колонії суворого режиму. У вересні того ж року Кіркевича звільнили за помилуванням.

Спеціальне провадження проти Кіркевича розпочали 29 березня 2024 року, коли він уже деякий час перебував за межами Білорусі.

Нагадаємо, що білоруські силовики в червні-липні здійснили як мінімум 21 обшук у домівках журналістів, які виїхали за кордон, але продовжують працювати в медіа.

У деяких випадках силовики змушували родичів журналістів записувати так звані “покаянні” відео. Наприклад, батьків ведучих каналу “Зеркало” змусили зняти відео в тіктоку, де вони засуджували своїх дітей.

Білоруська асоціація журналістів розглядає ці обшуки як спосіб тиску на журналістів і ЗМІ. Вона зазначає, що влада продовжує переслідувати не тільки журналістів, які виїхали через загрозу репресій, але і їхніх родичів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter