За червень-липень в Індії вбили двох журналістів

Дата: 06 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Міжнародний інститут преси (IPI) занепокоєний через нещодавні вбивства двох журналістів в індійському місті Музаффарпур. Організація закликає правоохоронні органи швидко та ретельно розслідувати обидва випадки й забезпечити покарання всіх винних. Обидва журналісти діставали погрози, але не отримали реакції та допомоги від влади.

Про це йдеться на сайті IPI.

Шив Шанкар Джха та Гаурав Кушваха

Так, 30 липня журналіста Гаурава Кушваху знайшли повішеним на дереві неподалік його дому в Музаффарпурі. За словами його родини, Кушваха отримав дзвінок напередодні ввечері і йому запропонували вийти на вулицю. Попереднє розслідування вказує на те, що його вбили. Кушваха створював журналістський контент на ютубі. Чи було вбивство пов’язане з його журналістською діяльністю, наразі невідомо. Родина Кушвахи повідомила, що нещодавно йому погрожували деякі люди в селі. Поліцію повідомляли про погрози, але вона не вжила жодних заходів.

Рівень злочинності в Музаффарпурі останнім часом зріс, і журналісти часто стають жертвами цих нападів. Ще один подібний інцидент стався минулого місяця, коли журналіста Шива Шанкара Джху зарізали біля його дому. 25 червня чоловіка зупинили, коли той повертався з роботи, і двічі вдарили ножем. Двох людей затримали й засудили за його вбивство. Однак перед нападом Джха повідомив поліції про погрози з боку алкогольної мафії, але ніяких дій вжито не було.

IPI неодноразово закликав уряд прем’єр-міністра Нарендри Моді вжити конкретних заходів для захисту свободи преси. Окрім фізичних нападів, журналісти стикаються з юридичними переслідуваннями й цензурою. За шість місяців – з жовтня 2022 до березня 2023 року – IPI задокументував щонайменше 124 випадки порушення свободи преси. 

Нагадаємо, що в лютому минулого року французька некомерційна організація Forbidden Stories об’єднала 100 журналістів із 30 видань у проєкті “Вбивці історії” (Story Killers), щоб продовжити розслідування медійників, яким погрожували або які були ув’язнені чи вбиті. До такої ініціативи їх спонукало вбивство індійської журналістки Гаурі Ланкеш у 2017 році.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter