Журналісти з 30 видань об’єдналися у міжнародному проєкті з викриття індустрії замовної дезінформації

Дата: 19 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Французька некомерційна організація Forbidden Stories об’єднала 100 журналістів з 30 видань у проєкті “Вбивці історії” (Story Killers), щоб продовжити розслідування медійників, яким погрожували або які були ув’язнені чи вбиті. До такої ініціативи їх спонукало вбивство індійської журналістки Гаурі Ланкеш у 2017 році.

Про це написав Центр з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Як розповіли в організації, Ланкеш написала про дезінформацію для свого тижневика Gauri Lankesh Patrike. У вересні 2017 року вона планувала опублікувати редакційну статтю під назвою “В епоху фальшивих новин”, де засуджувала індійські “фабрики брехні” — вебсайти, які продають чутки та напівправду. Такі ресурси поширювали дезінформацію в інтернеті, від неправдивих звітів до підроблених фотографій, спрямованих на дискредитацію критиків уряду. Її вбили члени неназваного злочинного синдикату, який, як вважають, був пов’язаний з маргінальними релігійними групами.

У вівторок, 14 лютого, Forbidden Stories та її партнери опублікували проєкт Story Killers, над яким вони таємно працювали протягом останніх шести місяців. Він покликаний розслідувати індустрію замовного поширення дезінформації у Європі, Азії, Африці, на Близькому Сході та в Латинській Америці.

“Наш консорціум відслідковував компанії, які продають послуги для впливу на громадську думку, маніпулювання виборами, руйнування репутації та приховування правди. Маніпуляційні фабрики, кібернайманці, операції зі злому та витоку інформації, використання зброї: розслідування Story Killers розкриє системний, глобальний характер цієї індустрії та компаній, які надають послуги з дезінформації тим, хто запропонує найвищу ціну — будь-то диктатор чи шахрай, політик чи наркоторговець”, — написали автори.

Нагадаємо, згідно з щорічним Глобальним індексом безкарності Комітету захисту журналістів (CPJ), повідомляли, що у 81% випадках вбивств журналістів у всьому світі за останні 10 років ніхто не був покараний.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter