Адвоката з окупованого Мелітополя Євгена Ільченка росіяни змушували рити окопи та чистити зброю – “Репортери без кордонів”

Дата: 06 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Викраденого в Мелітополі громадянського журналіста, засновника телеграм-каналу @Mitopol Євгена Ільченка окупанти систематично катували та примушували до рабської праці. Також росіяни звинуватили чоловіка в “тероризмі”. 

Про це заявила організація “Репортери без кордонів” (RSF).

Євген Ільченко. Фото: RSF

Під час проведення розслідування про зникнення українських журналістів в окупованому Мелітополі “Репортери без кордонів” з’ясували, що окупанти 10 липня 2022 року затримали Ільченка за створення телеграм-каналу @Mitopol. У ньому журналіст розповідав про окупацію міста росіянами.

“Ільченко зазнав тортур і примусової праці, зокрема риття окопів для своїх викрадачів”, – йдеться в повідомленні RSF.

За інформацією журналістів, до окупації Мелітополя чоловік працював адвокатом. У травні 2022 року Євген запустив телеграм-канал під назвою @Mitopol. У ньому він аналізував події та наводив факти з життя в окупованому місті. Зокрема, він розповідав про проблеми з постачанням продуктів у супермаркетах, присутність окупантів на вулицях Мелітополя, корупцію окупаційної влади під час видавання дозволів на рух транспорту тощо.

“Останній репортаж @Mitopol був опублікований 10 липня 2022 року. На відео, яке Ільченко зняв напередодні на мобільний телефон, видно довжелезні черги для отримання адміністративних документів, що стали звичним явищем після вторгнення. “Реальність окупації за відсутності української влади”, – йдеться в підписі Ільченка, опублікованому о 8:02 ранку”, – зазначає RSF.  

За даними репортерів, через дві години після публікації репортажу про черги до помешкання адвоката прийшли четверо російських солдатів. Під час брутального обшуку вони вкрали коштовності та документи чоловіка. У цей час Ільченка, який вийшов на прогулянку, не було вдома. Його заарештували в саду та звинуватили в “тероризмі”.

Рідні Ільченка розповіли “Репортерам без кордонів”, що Євген надіслав їм повідомлення про те, що його затримали на кілька тижнів разом з 15 українцями. Також він написав, що катування в місці його незаконного тримання були звичайним явищем.

“В’язнів регулярно катували електричним струмом, приділяючи особливу увагу їхнім геніталіям. Іноді в’язнів вивозили вночі голими до лісу для імітації страти, а потім заляканих повертали назад до в’язниці. Він, зокрема, писав: “Я не зламався, але не всі такі сильні”, – передають репортери слова рідних.

На фотографіях, надісланих рідним, було видно, що Ільченка змушували рити окопи та чистити зброю для російських військових. Протягом вересня та наступних декількох місяців 2022 року чоловік, по суті, перебував у “рабстві”. Весь цей час Євгена утримували на лінії бойового зіткнення поблизу села Вербове в Запорізькій області. Він також надіслав фото ще одного незаконно утримуваного українця. На ньому той тримав лопату в руках, що свідчило про те, що він також був у статусі “раба”. Пізніше цього чоловіка окупанти засудили до 13 років позбавлення волі за “тероризм”.

“Захоплений, катований, а потім поневолений… Вперше за майже сорок років захисту журналістики RSF задокументували випадок, коли журналіст, блогер або викривач потрапив у тотальне рабство і був змушений брати участь у воєнних діях проти власної країни. Через те що цей чоловік вирішив інформувати громадськість, його не лише утримували в полоні протягом двох років, але й примушували до каторжних робіт. Від свавілля ми перейшли до варварства. Євген Ільченко має бути негайно звільнений”, – наголосив Арно Фрогер, керівник відділу розслідувань RSF.

Нагадаємо, журналіста УНІАН Дмитра Хилюка росіяни незаконно тримають у виправній колонії ІК-7 в селищі Пакіно Владимирської області. Репортерам вдалося поспілкуватися з колишнім військовополоненим Ігорем, якого близько року утримували разом з Хилюком у камері №8 виправної колонії ІК-7 в Пакіно. У травні 2024 року військовослужбовця повернули додому в результаті обміну.

Коли Ігор, перебуваючи на волі, побачив фотографії журналіста до його викрадення росіянами, то зрозумів, наскільки той змінився за час перебування в російській неволі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter