Кримського політв’язня Раїма Айвазова російські тюремники змусили поголити бороду

Дата: 06 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Кримського татарина, бранця Кремля, мусульманина Раїма Айвазова, якого незаконно утримують за ґратами в Росії, під час етапування до Архангельської виправної колонії №21 змусили поголити бороду.

Про це виданню ZMINA повідомила його дружина Мавіле.

Раїм Айвазов. Джерело: “Кримська солідарність”

За її словами, обов’язкове гоління бороди, навіть попри релігійні засади, в пенітенціарних установах РФ запровадили після того, як 16 червня шестеро арештантів СІЗО в Ростові-на-Дону зуміли вибратися з камери та взяти в заручники двох співробітників ізолятора.

Серед них нібито були представники забороненої в РФ організації “Ісламська держава”.

Водночас, як свідчить низка рішень Європейського суду з прав людини, вибір мати або не мати бороду – фундаментальне право людини. Зокрема, такого висновку ЄСПЛ дійшов у справі Biržietis v. Lithuania, яка стосувалася абсолютної заборони ув’язненим носити бороду.

Згідно з рішенням суду, борода – частина особистості та індивідуальної ідентичності й, відповідно, потрапляє до сфери приватного життя, що захищається статтею 8 конвенції.

Також у 2015 році Верховний суд США в справі Holt v. Hobbs дійшов висновку, що тюремна політика, яка забороняє ув’язненому-мусульманину мати бороду відповідно до своїх релігійних переконань, порушує закон.

Нагадаємо, що кримськотатарського активіста Раїма Айвазова окупанти 10 березня 2022 року незаконно засудили до 17 років позбавлення волі в межах сфабрикованої кримінальної справи про “тероризм”. Згідно з вироком, п’ять років він мав провести у в’язниці, решту – у колонії. 

Наприкінці червня чоловіка етапували з Ульяновська до Архангельської області РФ – до виправної колонії №21. Його родина дізналася про це лише 30 липня. А за кілька днів до цього помер батько Раїма – 56-річний Халіл Айвазов. Він так і не дочекався звістки від сина.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що адміністрація СІЗО-5 головного управління Федеральної служби виконання покарань РФ у Ростовській області застосувала фізичне насильство до кримського татарина Сервета Газієва. Чоловіка повалили на підлогу, завдали ударів по спині, скрутили руки та поголили йому бороду.

Газієв відбуває 13-річне покарання як “терорист” у сфабрикованій справі “Хізб ут-Тахрір”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter