Рідні політв’язня Сервера Мустафаєва відвідали його в російській колонії

Дата: 05 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Рідні політв’язня, кримськотатарського активіста й громадянського журналіста Сервера Мустафаєва відвідали його в російській колонії №33 в Тамбові, де він відбуває незаконне покарання.

Про це виданню ZMINA розповіла його дружина Майє.

Сервер Мустафаєв та його рідні на побаченні у ВК-33 Тамбова (РФ). Фото надане Майє Мустафаєвою

Жінка розповіла, що вперше за шість років вони змогли відвідати Сервера всі разом: вона, четверо дітей – Юнус, Джеміле, Юсуф й Наджіє – та його мати Венера.

“Добиралися добу автівкою. Дорога, звичайно, не з легких, але коли знаєш заради чого їдеш, то всі труднощі здаються мізерними”, – сказала вона.

Діти дуже зраділи, побачивши батька. Молодшій доньці Наджіє було три з половиною місяці, коли його забрали. Дівчинка зустрілася з батьком лише вдруге.

“Каже йому: “Тату, давайте ми вас заберемо на тиждень, а потім привеземо назад”. Усі діти хотіли щось розповісти Серверу, їм дуже важлива його увага”, – каже Майє.

Сервер Мустафаєв з молодшою донькою Наджіє. Фото надане Майє Мустафаєвою

Загалом на побачення дають дуже мало – три дні. А якщо врахувати, що першого дня з восьмої ранку і до третьої години по обіді тривало оформлення, а в останній день політв’язня забрали вже 12-й годині дня, то на спілкування залишається обмаль часу.

Мустафаєв досі перебуває в суворих умовах тримання, так званих СУС. Побачення та передачі йому дозволено лише раз на пів року. На відміну від загального загону він не може вільно пересуватися, наприклад прийти до магазину на території колонії чи звернутися до лікарів або керівництва установи. Прогулянки дозволено щодня, але короткі й лише під наглядом. Тримають його в напівпідвальному приміщенні, тож дефіцит сонця відчутний.

“Сонця він практично не бачить, тож ми щоразу намагаємося привезти йому вітаміни. Чоловік уже не може писати та читати без окулярів. Вітаміни хоч якось підтримують його здоров’я”, – розповіла Майє.

Але найбільше Сервера засмучує те, що він не може навчатися, поки його тримають у СУС, розповіла дружина політв’язня.

Вона також уточнила, що зазвичай строк покарання в СУС – дев’ять місяців, але 19 серпня буде вже рік, як Мустафаєва тримають у таких умовах.

“Він якось спитав, чи є в нього шанс потрапити в загальний загін, йому відповіли: “Ну ти ж розумієш, якщо сюди потрапив, звідси вже не вийдеш”. Тобто дали знати, що зворотного шляху в нього немає”, – розповіла жінка.

Нагадаємо, Сервер Мустафаєв – координатор громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Також займався висвітленням політично вмотивованих справ. У 2018 році після обшуку його разом з іншими фігурантами в межах другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” заарештували.

16 вересня 2020 року Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок Марлену Асанову – 19 років колонії суворого режиму, Мемету Бєлялову – 18, Тимуру Ібрагімову – 17, Сейрану Салієву – 16, Серверу Мустафаєву – 14, Серверу Зекір’яєву – 13, Едему Смаїлову – 13.

Робоча група Ради ООН з прав людини встановила, що позбавлення волі Сервера Мустафаєва Росією є необґрунтованим та порушує міжнародне право. Вона закликала Росію скасувати покарання строком у 14 років у колонії суворого режиму й виплатити йому компенсацію. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter