Правоохоронці розпочали перевірку інформації про вбивство та розчленування окупантами українського військового

Дата: 04 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Офіс генерального прокурора розпочав перевірку інформації про вбивство та розчленування українського військового російськими окупантами: правоохоронці встановлюють обставини злочину.

Правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

Фото з відкритих джерел

Як повідомив раніше Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, в інтернеті поширили фото, ймовірно, із тілом українського полоненого, якому відрізали голову та кінцівки.

Омбудсман терміново звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста та Організації Об’єднаних Націй, щоб ті зафіксували чергове порушення прав людини з боку Росії.

Він також звернувся до українських правоохоронців, щоб ті перевірили особу вбитого та факт злочину.

“Це не просто порушення Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, це поведінка нелюдів! Зазначу, що відповідно до норм міжнародно гуманітарного права, жодного військовополоненого не можна піддавати фізичному каліченню, насиллю чи вбивству”, – заявив Лубінець.

Українські правоохоронці не вперше фіксують випадки жорстоких вбивств російськими військовими військовополонених українців.

Так, у червні 2024 року вони ідентифікували українського військового, якому окупанти відтяли голову. Вони також ідентифікували російських командирів, які можуть бути відповідальними за цей злочин.

Нагадаємо, що російські командири віддали наказ не брати в полон українських військовослужбовців на Донеччині, натомість убити їх, відрізаючи голови. Такі випадки відбувалися й раніше

Як розповідають правоохоронці, українські військові за допомогою дрона виявили пошкоджений броньований автомобіль, на якому лежала відрізана голова. 

Ще одного полоненого українського військового Олександра Мацієвського росіяни розстріляли впритул у грудні 2022 року за слова “Слава Україні!”. Тіло українського бійця повернули додому в лютому 2023 року.

Такі дії є грубим порушенням статей Женевської конвенції про поводження з військовополоненими та Додаткового протоколу до Женевських конвенцій, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter