Мінкульт додав до Нацпереліку нематеріальної культурної спадщини шість нових елементів

Дата: 25 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство культури та інформаційної політики України додало нові елементи до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Про це йдеться на сайті органу.

Фото: Міністерство культури та інформаційної політики України

Так, серед нововключених елементів:

  • традиція дзвонарства у Львові;
  • культура приготування та споживання “засипаної капусти” Львівщини;
  • традиція створення бойківської писанки булавкою;
  • обряд встановлення “віхи” на Переяславщині;
  • програма з охорони традиції покриття хат соломою та очеретом у Національному музеї народної архітектури та побуту України;
  • техніка вишивки “городоцький шов” або “городоцький стіб”.

“Відтепер місцеві громади мають вжити заходів щодо врахування рекомендацій та пропозицій Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України про охорону елементів нематеріальної культурної спадщини”, – додали у Мінкульті. 

Нагадаємо, що 11 червня Україну вперше обрали до Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини на чотири роки. Рішення ухвалили під час 10-ї сесії Генеральної асамблеї держав–учасниць Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини, що відбулася в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі.

Ратифікована Україною у 2008 році Конвенція про охорону нематеріальної культурної спадщини сприяє ефективній охороні культурної спадщини на всіх рівнях, забезпечує повагу до неї, а також підвищує обізнаність про її важливість.

Обрання України до цього комітету впливатиме на формування позитивного іміджу держави та допоможе у виконанні цілей конвенції та зобов’язань, які Україна взяла на себе.

Раніше Міністерство культури та інформаційної політики ввело в дослідну експлуатацію інформаційно-комунікаційну систему обліку нерухомих об’єктів культурної спадщини України “Державний реєстр нерухомих пам’яток”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter