Кримського політв’язня Сейрана Салієва відправили в суворіші умови відбування покарання

Дата: 24 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Політв’язня, кримськотатарського активіста й громадського журналіста Сейрана Салієва перевели в так звані суворі умови відбування покарання через нібито злісне порушення встановленого порядку у виправній колонії №4 Тульської області (РФ).

Про це повідомила правозахисниця, дружина бранця Кремля Муміне Салієва й уточнила цю інформацію в коментарі журналістці ZMINA.

Родина Муміне та Сейрана Салієвих. Джерело: фейсбук-сторінка Муміне Салієвої

Вона розповіла, що зв’язку з чоловіком не було з кінця червня нинішнього року: через тюремний зв’язок “Зонателеком” він не телефонував, на її листи відповіді не надходили.

Жінка неодноразово писала звернення  до керівництва колонії, і лише 24 липня отримала відповідь про те, що 20 червня Сейран Салієв “припустився злісного порушення встановленого порядку відбування покарання”, у зв’язку з чим рішенням комісії установи його відправили в суворі умови відбування покарання.

У коментарі ZMINA Муміне розповіла, що з початку року її чоловіка кілька разів відправляли до штрафного ізолятора (ШІЗО). Щоразу він відбував там по 15 діб за “порушення форми одягу”. Кількаразове відправлення до ШІЗО, і людину вже вважають “злісним порушником” у колонії, пояснила вона. Після цього Сейрана відправили в суворіші умови відбування покарання.

За словами Салієвої, тримання в таких умовах може тривати до дев’яти місяців. Після цього людину, якщо вона не скоїла інших порушень, можуть повернути до звичайного барака. Теоретично звільнити із суворих умов утримання можуть і раніше, але, як показує практика, зазвичай в ув’язненого “знаходять” інші порушення. Після  суворих умов утримання політв’язнів часто відправляють до так званих приміщень камерного типу або єдиного приміщення камерного типу, розповіла вона.

Людині, яку утримують у суворих умовах, мінімізують комунікації з рідними. Як розповіла Муміне, тепер на дозвіл телефонувати родині її чоловік має писати нові заяви й чекати їхнього схвалення адміністрацією колонії. Також тепер йому дозволено два довгострокових побачення на рік замість трьох. 

“Я розцінюю дії, які ініціює спецслужба (ФСБ РФ. – Ред.), але які виконуються адміністрацією пенітенціарної установи, як тиск, що чиниться на мого чоловіка. У фабрикації кримінальної справи стосовно Сейрана є виключно політичний мотив і замовлення, яке продовжує реалізовуватися навіть після ухвалення вироку, а закон використовуватиметься як інструмент пресингу та злочинів”, – наголосила Муміне.

Вона заявила, що звертатиметься до судових і державних органів, а також до інституцій з прав людини та громадських комісій.

Жінка закликала журналістів надавати розголосу ситуації, що склалася, а також звернулася до суспільства по юридичну та громадську підтримку.

“Закликаю колег-журналістів писати про це. Експертів та правозахисників – фіксувати та документувати порушення прав політичних ув’язнених. Менторів, посольства, міжнародні інституції, платформи та комітети – створювати майданчики та говорити про репресивні методи та форми злочинів щодо кримськотатарського народу. Одні з найкращих слів – слова правди та захисту, сказані там, де є несправедливість”, – написала Муміне Салієва.

Нагадаємо, Сейран Салієв – філолог турецької та кримськотатарської мови. До свого незаконного арешту він працював екскурсоводом та був громадянським журналістом “Кримської солідарності”.

11 жовтня 2017 року в тимчасово окупованому Бахчисараї силовики ФСБ затримали шістьох кримських татар – Тимура Ібрагімова, Марлена (Сулеймана) Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір’яєва та Ернеса Аметова. 

16 вересня 2020 року в Південному окружному військовому суді російського міста Ростов-на-Дону оголосили вирок у другій бахчисарайській справі “Хізб ут-Тахрір”. Кримських мусульман засудили до термінів від 13 до 19 років ув’язнення. Засуджений кримський татарин Сейран Салієв отримав 16 років ув’язнення.

14 березня 2021 року Апеляційний військовий суд у Власисі практично в повному обсязі відмовив захисту у задоволенні скарг, всього в справі відбулося понад 45 судових засідань.

Строки ув’язнення в колонії суворого режиму Марлену Асанову, Мемету Белялову, Серверу Зекір’яєву, Тимуру Ібрагімову, Серверу Мустафаєву та Едему Смаїлову залишили без будь-яких змін. Сейрану Салієву суд зняв одне зі звинувачень, зменшивши його вирок на один рік – до 15 років колонії.

Про боротьбу родини Сейрана Салієва за його свободу читайте в матеріалі ZMINA

Правозахисниця та дружина політв’язня Муміне Салієва: “Щотижня в ніч на четвер ми не спимо, бо можуть прийти з обшуками”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter