Адвокати родини вбитої активістки Катерини Гандзюк заявляють про затягування справи і розгляд її спочатку

Дата: 19 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Адвокати юридичної компанії “Міллер”, які ведуть справу про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк, заявили про її затягування і розгляд Київським апеляційним судом спочатку у зв’язку зі зміною складу суду.

Про це повідомила адвокатка родини Гандзюк Анна Калинчук у коментарі виданню ZMINA.

Фото надане юридичною компанією “Міллер”.

“Ми вбачаємо в цьому рішенні цілеспрямоване затягування судового розгляду зі сторони захисту. Якщо сюди додати те, що Київський апеляційний суд не призначає судові засідання у справі часто (в тому числі, через завантаженість суддів), відбувається ідеальне комбо для обвинувачених: обвинувальний вирок є, але він не набрав законної сили, тобто відповідно до статті 62 Конституції України юридично вони є невинуватими. Відтак, якщо у справі Катерини Гандзюк до липня 2028 року не буде винесено остаточного вироку, винні у її вбивстві можуть уникнути справедливого покарання”, – сказала адвокатка родини Гандзюк Анна Калинчук у коментарі виданню ZMINA.

Додамо, що 17 червня 2024, у день народження Катерини Гандзюк, апеляційний суд оголосив про неможливість продовжувати розгляд скарги на вирок у справі. У колегії суддів відбулась заміна одного із суддів і новим суддею призначено Валентина Шроля, який замінив суддю Олександра Миколюка, повноваження якого завершились у зв’язку з досягненням 65-річного віку.

“На момент 17 червня апеляційний розгляд справи перебував на стадії оголошення апеляційних скарг сторони захисту та самих обвинувачених, при цьому сторона захисту Мангера повністю реалізувала своє право на оголошення сутті незгоди із вироком. Наступним таке право реалізувала б сторона захисту Левіна”, – пояснює адвокатка родини Гандзюк Анна Калинчук.

За словами адвокатки, усе має граничний термін, а злочини – строки притягнення до кримінальної відповідальності. Напад на Катерину Гандзюк обвинуваченням кваліфіковано за ч. 2 статті 122 Кримінального кодексу України (умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинене групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, чи з мотивів расової, національної або релігійної нетерпимості, або вчинене на замовлення, або таке, що спричинило смерть потерпілого), та визначається як тяжкий злочин. А значить на те, щоб знайти та покарати винних у держави є 10 років з дня нападу, що включає і час на розслідування, і час на судовий розгляд у всіх судових інстанціях (перша, апеляція, Верховний Суд).

“З дня нападу до сьогодні минуло вже майже 6 років.  За 8 місяців у суді практично не відбулося засідань. Більша частина з них була перенесена, або відбулась неконструктивно тому, що Мангеру було погано і викликали “швидку”, відводи та самовідводи суддів, повітряні тривоги, надумані клопотання захисту тощо. І на 9 місяць апеляційного розгляду – все спочатку. Чому? КПК України визначає, що коли відбувається заміна складу суду, тільки у тому разі, якщо ніхто з учасників справи не заперечує, справа продовжується розглядатися. Але звісно ж адвокати Мангера були проти, через це суд змушений слухати усе знову”, – додає адвокатка. 

Раніше ZMINA писала про те, що розгляд апеляційної скарги на вирок колишньому голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру та помічнику депутата Олексію Левіну, яких минулого року засудили за організацію нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк, може розпочатися заново через відставку одного з членів колегії суддів.

Нагадаємо, 26 червня 2023 року Дніпровський райсуд Києва ухвалив вирок у справі про вбивство громадської активістки Катерини Гандзюк. Колишнього голову Херсонської облради Владислава Мангера та експомічника депутата облради Олексія Левіна позбавили волі на 10 років. 

Мангер і Левін оскаржують рішення в Київському апеляційному суді.

Справу про напад на Гандзюк передали на розгляд до Дніпровського райсуду Києва ще в серпні 2020 року. Активісти ініціативної групи “Хто замовив Катю Гандзюк?” вважають, що затягують справу адвокати обвинувачених.

Громадську активістку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року в Херсоні. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. За це п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років ув’язнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter