У Росії суд скасував один зі штрафів журналістці “Ґрат” Лутфіє Зудієвій

Дата: 18 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Четвертий касаційний суд загальної юрисдикції у Краснодарі (РФ) скасував штраф журналістці видання “Ґрати” Лутфіє Зудієвій, що був призначений за публікацію у фейсбуку.

Про це 18 липня повідомили на сайті “Ґрат”.

Лутфіє Зудієва. Джерело: Ґрати / Особистий архів журналістки

Йдеться про пост, оприлюднений медійницею зі згадкою “Радіо Свобода” без маркування видання як “іноземного агента”.

Судді пристали на аргумент захисту журналістки, що поліцейські взагалі не мали права складати протокол про правопорушення замість іншого органу – Роскомнагляду.

Два адміністративні протоколи за декілька публікацій у фейсбуку співробітники кримського “Центру з протидії екстремізму” (ЦПЕ) склали на правозахисницю в лютому 2024 року. Зокрема, у дописах Зудієвої йшлося про позбавлення кримських адвокатів ліцензії зі згадкою схожої практики в Білорусі та про вирок журналісту Владиславу Єсипенку. У публікаціях журналістка згадала білоруську та українську редакцію “Радіо Свобода” без маркування “іноземний агент”, як того вимагають окупанти згідно з російським законодавством.

Уже 20 березня Київський “райсуд” окупованого Сімферополя оштрафував її на 2,5 тисячі рублів за “зловживання свободою масової інформації”.

9 квітня “суддя Верховного суду” Криму Єкатерина Тимошенко залишила чинним це рішення.

Адвокат кримськотатарської активістки Еміль Курбедінов з таким рішенням не погодився та заявив, що оскаржуватиме його в касаційному порядку. Він підкреслив, що в справі Зудієвої є також велика кількість порушень міжнародного права: від свободи слова до незаконності збору речових доказів.

Крім того, навіть адміністративний кодекс РФ чітко вказує, що МВС не уповноважене складати протоколи, а зробити це може лише відповідний орган з нагляду у сфері телекомунікацій – Роскомнагляд, уточнив правозахисник.

Адвокат укотре наголосив, що ця справа абсолютно надумана, спрямована саме на переслідування Зудієвої як громадянської журналістки та правозахисниці, щоб заглушити будь-які джерела правдивої інформації з півострова.

Сама Зудієва тоді також заявила, що у співробітників ЦПЕ є особиста зацікавленість у припиненні роботи незалежних журналістів, зокрема її діяльності. Вона нагадала, що публікації, про які згадується в справі, зроблено давно (одна – два роки тому, інша – у лютому 2022 року) і лише зараз вони зацікавили окупантів.

За словами журналістки, “суд” ухвалив рішення без її участі та не розглянув її письмових заперечень в адміністративній справі.

Вона вважає, що не є суб’єктом правопорушення і як фізична особа не зобов’язана була виконувати ці вимоги, а так званий “начальник” незаконного “центру протидії екстремізму” в тимчасово окупованому Криму Руслан Шамбазов фактично прирівняв її особисту сторінку у фейсбуці до зареєстрованого ЗМІ.

Правозахисниця заявила, що притягти до адміністративної відповідальності за частиною 2.1 ст. 13.15 КпАП РФ – “зловживання свободою масової інформації” – можна виключно або редакцію ЗМІ, або засновника ЗМІ, а також головного редактора чи іншу посадову особу.

Захист журналістки скерував скаргу щодо вироку до касаційного суду разом із двома іншими: на штраф у 12 тисяч рублів, який їй присудили за присутність на судовому засіданні в кримінальній справі політв’язнів Нарімана Джеляла та братів Ахтемових, а також на штраф у дві тисячі рублів – за публікації у фейсбуці в справі “білогірської групи” щодо фігурантів Енвера й Різи Омерова та Айдера Джаппарова.

Нагадаємо, що Лутфіє Зудієва – кримськотатарська активістка ГО “Кримська солідарність”, журналістка видання “Грати”, правозахисниця. Вона висвітлює судові процеси та порушення прав людини в окупованому Криму.

Вперше російські силовики затримали Зудієву 2019 року за нібито поширення в соцмережі “екстремістської символіки”. За це вона сплатила штраф у 2 тисячі російських рублів  До 2014 року Зудієва керувала дитячим центром. Вона вимушено взялася за правозахист після окупації Криму.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Зудієвій 7 травня 2024 року представники окупаційної влади Криму вручили чергове “застереження” про неприпустимість проведення мітингів. Документ був написаний у загальній формі та не мав вихідних даних.

Як пояснила Зудієва, через вручення такого “документа” практикується цензура, заборона висловлення думки, атака на незалежну адвокатуру, правозахисні організації в окупованому Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter