КЖЕ пропонує затвердити типову політику гендерної рівності в медійному контенті

Дата: 16 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Комісія з журналістської етики, орган саморегуляції журналістів і редакцій в Україні, спільно з громадською організацією “Жінки в медіа” розробила та оприлюднила нову типову політику гендерної рівності в медійному контенті. 

Про це пише “Детектор медіа”.

Так, у документі наголошується на важливості заохочення медіаорганізацій до ухвалення саморегуляторних заходів, впровадження внутрішніх кодексів етики та стандартів медійного мовлення, що сприятимуть гендерній рівності. Це допоможе створити належні умови праці та розвинути внутрішню політику редакцій.

Згідно із Законом “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків” 2005 року, медіа можуть впроваджувати професійні етичні кодекси та корпоративні стандарти для запобігання насильству за ознакою статі, включно з усіма формами насильства стосовно жінок.

Державна стратегія забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2030 року вимагає, щоб медіа висвітлювали інформацію в гендерно чутливий спосіб. Для досягнення цього КЖЕ та “Жінки в медіа” пропонують усім медіаорганізаціям, незалежно від способу поширення інформації, ухвалити нову політику гендерної рівності або інтегрувати її в наявні документи та неухильно дотримуватися її положень.

Політика охоплює загальні рекомендації, питання зображення жінок і чоловіків у контенті, подолання сексизму, висвітлення домашнього та гендерно зумовленого насильства, висвітлення сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та впровадження цих принципів у редакційну практику.

Документ підготувала Ліза Кузьменко, голова ГО “Жінки в медіа” та членкиня Комісії з журналістської етики, а рецензентом виступив медіаексперт і голова Незалежної медійної ради Отар Довженко. Розроблення політики здійснювалося за підтримки Програми підтримки ОБСЄ для України.

Завантажити та детальніше ознайомитися з документом можна на сайті КЖЕ.

Нагадаємо, що наприкінці травня українська медійна організація “Детектор медіа” отримала сертифікат Ініціативи журналістської довіри (JTI), міжнародного стандарту журналістських норм, створеного організацією “Репортери без кордонів” (RSF). “Детектор медіа” як медіа та громадська організація прагне підвищити якість українських новин, борючись з дезінформацією та пропагандою, і має спільну мету з програмою сертифікації JTI.

Читайте також: Сексуалізований гумор, гендерні стереотипи та гомофобія: що не так з комедійним серіалом “Зозулі”?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter