Рада попередньо підтримала, щоб акредитовані в ЗСУ журналісти могли їздити в комендантську годину

Дата: 16 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт №11321 про посилення гарантій діяльності медіа, журналістів та громадян на доступ до інформації.

Про це йдеться в картці документа на сайті парламенту. 

Купол на будівлі Верховної Ради

Авторами проєкту стала низка нардепів, серед яких голова профільного парламентського комітету Ярослав Юрчишин, Євгенія Кравчук, Микита Потураєв, Наталія Піпа та інші.

Як пояснює один з авторів, нардеп Юрчишин, проєкт надає можливість журналістам вільно пересуватися під час комендантської години в межах ведення професійної діяльності. Це стосується ЗМІ, акредитованих Генеральним штабом ЗСУ.

Окрім цього, законопроєкт: 

  • забезпечує нові гарантії для тих, хто пише для медіа, бувши не в штаті, а працює за цивільно-правовим договором, наприклад локальні продюсери переважно іноземних ЗМІ; 
  • звільняє онлайн-медіа від відповідальності за коментарі користувачів, публікації в блогах та інший контент, який не створений їхніми працівниками, якщо він видалений за три дні з отримання ухвали суду;
  • дає нові можливості суспільству стежити за роботою депутатів у комітетах.

Нині законопроєкт чекає друге читання. 

Нагадаємо, що напередодні виключену після критики медійників із сил та засобів Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня полковницю Наталію Гуменюк призначили заступницею начальника управління комунікацій ОК “Південь”. Гуменюк переконує, що між її минулою та новою посадою “є деяка різниця”. 

З попередньої посади Гуменюк звільнили після того, як низка медійників розкритикувала її роботу. Журналісти казали, що вона заважає їм висвітлювати події на Херсонщині, але сама посадовиця ці звинувачення відкидала. 

З лютого в Україні змінилися правила акредитації журналістів під час дії воєнного стану, зокрема продовжили термін дії прескарти та детально описали зони для роботи медіа.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter