Окупанти затримали в Криму кримського татарина за “підтримку України і Меджлісу”

Дата: 13 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Російські силовики затримали в тимчасово окупованому Криму кримського татарина за, начебто, підтримку в інтернеті України та Меджлісу кримськотатарського народу.

Про це інформує Кримськотатарський ресурсний центр з посиланням на російські пропагандистські ресурси.

Скріншот з відео

За повідомленням правозахисної організації, окупанти затримали Ісмаїлова Рефата Медатовича, 1960 року народження.

“Адепт забороненого меджлісу, у соціальній мережі “Одноклассники” вболівав за Україну, цитував терористів і заперечував територіальну цілісність Росії” — йдеться у повідомленні пропагандистських ЗМІ. Окупанти також опублікували відео затримання.

Незаконний “суд” арештував чоловіка на сім діб.

Нагадаємо, 26 квітня 2016 року незаконний “Верховний суд Республіки Крим” визнав Меджліс кримськотатарського народу “екстремістською організацією”. Меджліс є представницьким органом кримськотатарського народу, впливовою політичною організацією на території Криму, що не визнала окупацію. Фактично, цією забороною РФ порушила право корінного народу України, Криму на представництво і самоврядування, яке надається у Декларації про права корінних народів ООН, ухваленій 13 вересня 2007 року.

25 червня 2025 року Європейський суд з прав людини у своєму рішенні в міждержавній скарзі “Україна проти Росії” (щодо Крим) констатував у контрольованому Росією Криму порушення права на свободу зібрань та об’єднань за ст. 11 Європейської конвенції прав людини. 

ЄСПЛ вказав у своєму рішенні на арешти та переслідування з боку окупаційної влади: 

  • політичних опонентів, обвинувачених в екстремізмі чи тероризмі; 
  • українців, які брали участь у Євромайдані; 
  • кримських активістів; 
  • кримських татар, пов’язаних із Меджлісом кримськотатарського народу;
  • практикуючих мусульман, яких обвинувачують у приналежності до заборонених ісламських груп; 
  • журналістів або осіб, які публікують повідомлення в соціальних мережах та які висловлюють незгоду або критикують російську владу.

У своєму рішенні суд послався на доповіді міжнародних та неурядових організацій, що містять, як вказують судді, узгоджену інформацію про те, що кримські татари стали об’єктом особливих переслідувань, зокрема ті, хто має зв’язки з Меджлісом. 

Також ЄСПЛ наголосив, що російська влада прагнула придушити політичний плюралізм на півострові, який є невід’ємною частиною “дієвої політичної демократії”, що керується “верховенством права”. Обидві ці концепції закріплені у преамбулі Конвенції.

Ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликає кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чатбот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter