Еколог підтвердив побоювання щодо ґрунтових вод на місці побудови Національного військового кладовища

Дата: 09 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Ділянка на Київщині, обрана урядом для зведення Національного меморіального військового кладовища, не є придатною для проєкту в такому вигляді, в якому пропонує держава.

Про це розповів голова Національного екологічного центру України, кандидат геологічних наук Руслан Гаврилюк в Українському кризовому медіацентрі.

Фото: Мінветеранів

Створення загальнодержавного військового кладовища в Україні обговорюють ще з 2011 року, втім лише після початку російської агресії у 2014-му це питання актуалізували. У 2015-му облаштування зафіксували в урядовому плані до 2020 року, і згодом цей пункт перейшов уже до плану на 2025 рік. 

Спочатку посадовці припускали, що меморіал може з’явитися поряд з Національним заповідником “Биківнянські могили” в Києві, а не за містом. Втім, у підсумку обрали територію в Київській області. Рішення уряду обурило місцевих мешканців, які почали виходити на протести, щоб зберегти ліс. Щодо останнього, то це серйозна екологічна проблема для України. 

Своєю чергою посадовці спростовували побоювання місцевих, а деякі публічні особи почали пов’язувати протести з російськими ІПСО. 

Як каже Гаврилюк, за чинними нормами не можна облаштовувати кладовище на ділянках, де рівень ґрунтових вод може підійматися вище за 2 метри.

“Ця територія знаходиться на межиріччі, звідки витікають кілька річок, які відносяться до різних. В період рясних опадів фактично вся територія підтоплюється, і місцеві жителі це спостерігають. Так як в нас відбувається поховання, вони будуть мати контакт з водами, які будуть фільтруватися з поверхні, і все, що буде там знаходитись, все може розчинитися і потрапити до ґрунтових вод навіть на ділянках, де рівень ґрунтових вод менше 2 метрів”, – каже еколог.

Нині слова голова Національного екологічного центру України в уряді не коментували. За планом посадовців, перші поховання на Національному меморіальному військовому кладовищі мають з’явитись уже цьогоріч.

Нагадаємо, що ZMINA детально розповідала, як родичам загиблих військових спочатку обіцяли створити меморіальне кладовище в Биківні, але передумали.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter