Лише 200 тисяч жінок в Афганістані отримали дозвіл на роботу

Дата: 07 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Наразі половина населення Афганістану позбавлена ​​можливості працювати, в той час, як таліби надали дозвіл на роботу лише 200 тисячам жінок.

Про це повідомляє Associated Press.

Джерело: AP

Попри те, що економіка країни перебуває у гіршому стані, ніж будь-коли, жінкам в Афганістані доступні мало які види роботи. Це може бути, наприклад пошиття одягу чи приготування їжі.  

33-річна Фрозан Ахмадзай – одна з 200 000 афганських жінок, які мають дозвіл Талібану на роботу. Вона мала закінчити університет цього року і стати лікарем, але таліби заборонили жінкам здобувати вищу освіту та працювати на багатьох робочих місцях.

Тепер замість того, щоб накладати шви, жінка шиє у підвалі у Кабулі. Замість того, щоб давати хворим ліки, вона готує соління.

Ахмадзай тепер працює разом з жінками, які колись були вчителями або прагнули ними стати.

Участь жінок на ринку праці в Афганістані, завжди була обмежена консервативними культурними переконаннями, вона становила 14,8% у 2021 році, до того як Талібан захопив владу та запровадив жорсткі обмеження для жінок та дівчат. Вони включають заборону на жіночу освіту після шостого класу, заборону відвідування жінками громадських місць, таких як парки, і введення дрес-кодів.

Нагадаємо, у вересні 2021 року в Афганістані дівчатам заборонили повернутися до навчання в середній школі, а викладачкам – до роботи у закладах середньої освіти. Наразі представники ультрарадикального ісламістського руху “Талібан” дозволили відвідувати уроки лише хлопчикам та вчителям-чоловікам.

Раніше ZMINA повідомляла, що після приходу до влади “Талібану” рівень самогубств серед жінок у країні значно зріс. Офіційних цифр немає, однак за інформацією місцевих медіа, у 2022 році самогубство в Афганістані намагалися вчинити 188 жінок та 62 чоловіки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter