Звільнені працівники SpaceX подали позов проти Ілона Маска, звинувачуючи його у домаганнях та приниженні жінок і ЛГБТ

Дата: 13 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Колишні інженери SpaceX звернулися до суду штату Каліфорнія, повідомивши про непрофесійну поведінку гендиректора компанії Ілона Маска. У документі йдеться про домагання, публікацію фотографій сексуального характеру, а також принизливі коментарі на адресу працівників. Заявники стверджують, що їх звільнили через їхні скарги щодо цього.

Про це пише Bloomberg.

Фото: Associated Press

“Маск свідомо та цілеспрямовано створив небажане вороже робоче середовище, засноване на його поведінці, встановлюючи на робочому місці огидні сексуальні фотографії, меми та коментарі, які принижували жінок та/або ЛГБТІК”, – йдеться у позові восьми колишніх працівників.

За їхніми словами, після того, як мільярдер публічно висміяв звинувачення у його неналежній поведінці, працівники написали відкритого листа, де висловили занепокоєння щодо його поведінки та культури компанії. 

Вони вважають, що їх звільнили саме за ці скарги, й рішення про скорочення Маск ухвалював самостійно. У позові йдеться, що, коли співробітник відділу кадрів запропонував спочатку провести розслідування, Маск відповів: “Мені байдуже – звільни їх”.

Заявники стверджують, що після цього вони отримували образливі коментарі від інших колег, які “імітували дописи Маска” з Х (раніше соцмережа мала назву твіттер) і “створили надзвичайно незручну ворожу робочу атмосферу”.

У SpaceX заявляють, що працівників звільнили за порушення політики компанії, а Маск нібито не причетний до цього.

Раніше газета Wall Street Journal оприлюднила матеріал про звинувачення у бік Ілона Маска щодо сексуальних домагань до жінок у компанії. Одна зі співрозмовниць WSJ заявила, що гендиректор попросив її народити йому дітей. Ще одна жінка казала, що Маск пропонував їй подарувати коня в обмін на секс.

Водночас у SpaceX ці заяви заперечують та запевняють, що розслідують всі скарги щодо домагань і після розслідування вживають відповідних заходів. 

Нагадаємо, у вересні 2023 року генеральна директорка X Лінда Яккаріно казала, що соціальна мережа може вийти на прибуток на початку 2024 року. Тоді антисемітський контент цієї соцмережі був у центрі уваги. У той час Ілон Маск навіть пригрозив позовом проти Антидифамаційної ліги, бо її діяльність нібито спричинила зниження доходів від реклами на X на 60% у США.

У листопаді 2023 року, під час виступу на заході The New York Times DealBook, Ілон Маск “відправив до біса” рекламодавців, які відмовляються від реклами в соцмережі X.

А вже у березні цього року суд США в Сан-Франциско відхилив позов, поданий компанією Ілона Маска X Corp. проти Центру протидії цифровій ненависті (CCDH), який раніше звинуватив бізнесмена в тому, що він допустив поширення мови ненависті на своїй платформі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter