Окупанти знищили 80% теплової та третину гідрогенерації електрики України – Зеленський

Дата: 11 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський звернувся до німецької влади з проханням у найближчі три-чотири місяці надати Україні енергетичне обладнання з уже зупинених електростанцій.

Він виступив з цим проханням на відкритті берлінської Конференції з відновлення України 11 червня.

Фото: EPA / UPG

Зеленський пояснив, що енергетична інфраструктура є однією з головних цілей Росії в Україні. 

“З перших років свого правління Путін розглядає енергоресурс та енергоспоживання як зброю, інструмент для впливу та підкорення нації. Зараз Україна потерпає від руйнівного бачення Росією енергії як зброї. Внаслідок ударів російських ракет та дронів знищено вже 9 гігаватів потужності. Водночас пік споживання електроенергії минулої зими становив 18 гігаватів на добу. Тому половини тепер не існує”, – пояснив глава держави.

Він також зазначив, що щоденні потреби Берліна в енергії становлять близько 2 ГВт, а Мюнхена – близько 3 ГВт. В Україні ж знищено 80% теплової генерації та третину гідрогенерації.

Україна, як наголошує Зеленський, має природні ресурси для розвитку сучасної енергетики, але без фінансової підтримки від партнерів не зможе реалізувати цей потенціал.

“Йдеться не про гранти, а про високодохідні інвестиції для ваших компаній, про великий ринок для вашого обладнання, про кредитні програми для ваших інституцій”, – сказав він.

Президент також зауважив, що зруйновані енергетичні об’єкти потрібно відновити до настання зими. Він підкреслив важливість здійснення цього протягом наступних трьох-чотирьох місяців і попросив надати обладнання від зупинених електростанцій та пряму фінансову підтримку.

Нагадаємо, що наразі в усіх регіонах України діють ліміти споживання електроенергії. Для дотримання цих лімітів обленерго використовують графіки погодинних відключень як для промислових, так і для побутових споживачів через дефіцит в енергосистемі. На початку червня внаслідок негоди 256 населених пунктів у восьми областях залишилися без електроенергії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter