Активісти руху “Простір свободи” зібрали поради, як захистити своє право на мову

Дата: 06 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Активісти добровільного руху “Простір свободи” представили порадник під назвою “Як захистити право на мову?”.

Про це повідомляє Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти.

Фото: Борис Корпусенко / “Вечірній Київ”

Порадник є покроковою інструкцією, яка надає інформацію про те, як будь-який громадянин України може контролювати виконання закону про мову та захищати своє право на отримання інформації та послуг українською.

У ньому представлені алгоритми дій у разі виявлення порушень закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” у різних сферах.

Українцям, які стикнулися з порушенням мовного законодавства у сфері обслуговування, радять таке:

  1. Зверніться до працівника закладу, який порушує закон або може вплинути на виправлення порушення. Ввічливо, але наполегливо попросіть виконувати закон. Якщо порушення виправлено, подякуйте.
  2. Якщо порушення триває, зверніться до менеджера, власника або адміністратора закладу з проханням усунути порушення закону. Попередьте, що в іншому випадку звернетесь до захисту своїх прав державою.
  3. Якщо порушення продовжується, і заклад є представництвом більшої компанії чи належить до мережі, зателефонуйте чи напишіть у центральний офіс або на гарячу лінію компанії. Попередьте, що якщо порушення триватиме, вважатимете це відповідальністю всієї компанії й подасте скаргу в державні органи.
  4. Якщо жоден з цих кроків не допомагає або їх здійснення неможливе, надішліть офіційну скаргу Уповноваженому з захисту державної мови. Важливо ретельно заповнити всі поля в електронній формі та додати файли або лінки з доказами.

Тим, хто помітив порушення мовного законодавства в освіті, треба:

  1. Звернутися до учителя, вихователя або викладача, який порушує закон, з проханням припинити порушення і вести освітній процес українською мовою.
  2. Якщо це не допомагає або порушення відбувається на рівні керівництва закладу, варто написати одноосібну або колективну скаргу в місцеві органи освіти. Також можна звернутися до Державної служби якості освіти через електронну форму чи телефоном.
  3. Якщо порушення продовжується, напишіть скаргу на ім’я керівника закладу освіти, зокрема, якщо це школа, зазначте, що відповідно до закону “Про повну загальну середню освіту” директор несе персональну відповідальність за організацію освітнього процесу українською мовою.
  4. Якщо жоден з цих кроків не допомагає, надішліть офіційну скаргу Уповноваженому з захисту державної мови.

Особам, які зафіксували порушення закону про мову в органах державної влади чи місцевого самоврядування, а також у державному або комунальному підприємстві, установі чи організації, необхідно: 

  1. Звернутися до порушників з вимогою дотримуватися закону. Якщо це не допомагає або порушення повторюється, слід зʼясувати назву та організаторів заходу та зафіксуйте докази порушення. 
  2. Далі необхідно написати офіційну письмову чи електронну скаргу керівнику відповідного органу влади, підприємства чи установи, або звернутися на гарячу лінію, якщо така є.
  3. Насамкінець можна звернутися до Уповноваженого з захисту державної мови.

Ці та інші поради можна переглянути тут.

Користуючись гіперпосиланнями та QR-кодами, читачі можуть оперативно переходити для ознайомлення з законодавчими та судовими актами, інформаційними матеріалами та до електронних форм скарг на виявлені порушення. 

Нагадаємо, що від початку 2024 року до квітня на адресу уповноваженого із захисту державної мови надійшли 569 звернень про порушення мовного законодавства. 

Майже половина звернень традиційно стосуються порушень у сфері обслуговування споживачів. З них 145 – відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та інтернет-представництв, 82 – порушень безпосередньо під час обслуговування та 46 – подання інформації про товари та послуги недержавною мовою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter