Шість ракетних ударів по електростанціях спричинили в енергосистемі дефіцит, тому необхідні відключення – Укренерго

Дата: 05 Червня 2024
A+ A- Підписатися

У середу, 5 червня, в усіх регіонах України діють ліміти споживання електроенергії. Для дотримання цих лімітів обленерго використовують графіки погодинних відключень як для промислових, так і для побутових споживачів через дефіцит в енергосистемі. Унаслідок негоди 256 населених пунктів у восьми областях залишилися без електроенергії.

Про це повідомляє Укренерго. 

Фото: КМВА (Київська міська військова адміністрація)

Вранці відключався один з енергооб’єктів НЕК “Укренерго” в Павлограді, але його роботу вже відновили.

Через погодні умови 256 населених пунктів у Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Хмельницькій, Сумській, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській областях залишилися без електропостачання. З інших причин ще 454 населених пункти також без світла. Через бойові дії відключення сталися в Донецькій, Сумській та Харківській областях.

4 червня диспетчерський центр Укренерго вимагав дотримання лімітів, але через перевищення споживання були введені аварійні відключення у восьми областях. З 14:49 аварійні відключення застосували для всіх категорій споживачів у кількох інших областях. Після повернення споживання в межі лімітів аварійні відключення скасували й ввели графіки погодинних відключень. 

Ввечері через недотримання лімітів знову ввели аварійні відключення в кількох областях. О 00:57 аварійні відключення скасували, і повернули графіки погодинних вимкнень.

Інформацію про можливі відключення можна знайти в кабінеті споживача, на офіційних сайтах обленерго та їхніх соцмережах.

Основною причиною обмежень є шість ракетних ударів, яких військові РФ завдали по українських електростанціях, чим значно пошкодили їх і зменшили виробництво електроенергії.

Для подолання дефіциту залучають імпорт та аварійну допомогу з Європи, але цього не досить, тому Укренерго вимушене застосовувати обмеження споживання. 4 червня на запит Укренерго активували аварійне постачання електроенергії з Румунії та Польщі з 22:00 до 24:00.

Нагадаємо, що на світанку 8 травня окупанти масовано обстріляли Україну. Російські війська запустили понад 50 ракет і більш як 20 “шахедів” по енергетичних та цивільних обʼєктах Київщини, Полтавщини, Кіровоградщини, Запоріжжі, Івано-Франківщини, Вінниччини та Львівщини.

А 11 квітня окупанти вчинили масовану атаку по енергетичній інфраструктурі України. Унаслідок цього пожежі спалахнули на енергетичних об’єктах у Львівській, Одеській та Запорізькій областях. Також армія РФ била по енергетиці Київщини та Харківщини. На Миколаївщині уламки збитих дронів упали на відкритій території. 

Тієї ночі окупанти повністю зруйнували Трипільську теплоелектростанцію на Київщині. Унаслідок влучань почалася масштабна пожежа в турбінному цеху. Усі працівники, які були на зміні під час обстрілів, живі.

Президент України Володимир Зеленський каже, що російські війська змогли знищити Трипільську теплоелектростанцію на Київщині, тому що в України закінчилися ракети для її захисту.

А в ніч на 1 червня росіяни вчинили масовану атаку на об’єкти енергетичної інфраструктури України. Відомо, що окупанти обстріляли три об’єкти у Львівській області. Туди влучили шість крилатих ракет. Унаслідок обстрілу постраждали четверо людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter