Понад 3 тисячі засуджених написали заяви на мобілізацію до ЗСУ

Дата: 21 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Понад 3 тисячі українських ув’язнених уже написали заяви на добровільне приєднання до лав Збройних сил України. 

Про це в ефірі телемарафону сказала заступниця міністра юстиції Олена Висоцька

Ілюстраційне зображення. Фото: Kostiantyn Liberov / Libkos / Getty Images

За словами посадовиці, цифра в понад 3 тисячі ув’язнених, які бажатимуть мобілізуватись, була прогнозованою. 

Не можна говорити, що всі 20 тисяч людей, про яких ми зазначали як потенціал, приєднаються. Тому що за попередніх опитувань близько 4,5 тисячі виявили бажання. Зараз ця цифра коливатиметься”, – зазначила вона. 

Висоцька додала, що ув’язненим ще слід пройти військово-лікарські комісії. Зі слів посадовиці, під мобілізацію не потраплять ті, у кого діагностували “суспільно-небезпечні хвороби – ВІЛ-інфекція, туберкульоз або гепатити”. Втім, за новими правилами до лав ЗСУ можуть призивати людей з ВІЛ, туберкульозом та гепатитом, але лише за певних обставин. 

Висоцька додала, що ухвалений парламентом закон має перестороги на випадок, коли хтось укладе контракт із ЗСУ для того, щоб вийти на свободу, але не воювати.

Процес мобілізації до ЗСУ засуджених відбуватиметься так: 

  • ув’язнений подає заяву на проходження військової служби до установи, де відбуває покарання; 
  • проходить медогляд у в’язниці; 
  • після ухвалення рішення ТЦК щодо мобілізації відбувається перевірка у військово-лікарській комісії, зокрема фізіологічно-психічний стан; 
  • пакет документів надсилають до суду, який і ухвалює остаточне рішення. 

Українські суди вже зупинили розгляд щонайменше 11 тисяч кримінальних проваджень через мобілізацію обвинувачених, але не у всіх випадках ті, хто опинився на свободі, почали воювати.  

Нагадаємо, що Україна входить до десятка європейських країн з найбільшою кількістю тих, хто перебуває в місцях позбавлення волі. В середньому 125 ув’язнених припадають на 100 тисяч населення, що є вищим за середній показник у Європі – 106 в’язнів на 100 тисяч населення. 

Тисячі українських засуджених перебувають за ґратами, зокрема, через різницю з європейськими нормами щодо зберігання наркотиків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter