В окупованому Криму затримали чоловіка та жінку у черговій справі про “підрив залізниці”

Дата: 16 Травня 2024
A+ A- Підписатися

В тимчасово окупованолму Криму затримали чоловіка та жінку, які нібито “за завданням спецслужб України планували підірвати залізничне полотно в Ленінському районі”.

Про це інформує Кримська правозахисна група з посиланням на повідомлення, яке розповсюдило ФСБ Російської Федерації.

Окупаційні силовики затримали двох осіб – чоловіка 1999 року народження та жінку 2000 року народження. За їхньою версією, співробітники Головного управління розвідки Міноборони України нібито завербували чоловіка через месенджер у жовтні 2023 року.

Вони нібито пересилали дані про військових та техніку збройних сил РФ та координати об’єктів паливно-енергетичного комплексу у тимчасово окупованому Криму.

“У квітні 2024 року за наданими куратором координатами пара агентів вилучила зі схованки в Севастополі вибуховий пристрій, який намагалися закласти під залізничне полотно біля села Октябрське”, – повідомляють окупанти.

Російські силовики відкрили кримінальну справу за статтями “терористичний акт” та “незаконне придбання, передача, збут, вибухові речовини або вибухові пристрої, вчинені групою осіб”. Пару ув’язнили.

Як повідомляла правозахисна організація, за кримськими “справами українських диверсантів і шпигунів” в ув’язненні перебувають щонайменше 37 громадян України.

В таких справах ФСБ РФ під час затримання звинувачує кримчан “у підготовці диверсій, зберіганні зброї та шпигунстві”. У цих справах зафіксовано незаконні методи ведення слідства й застосування тортур для отримання свідчень зізнання, порушення презумпції невинуватості, поширення ФСБ РФ через російські ЗМІ відео “зізнання”.

За кримськими “справами українських диверсантів і шпигунів” в ув’язненні перебувають, зокрема, такі громадяни України, затримані до повномасштабного вторгнення РФ в Україну, як: Володимир Дудка, Олексій Бессарабов, Дмитро Штибліков, Геннадій Лімешко, Леонід Пархоменко, Костянтин Давиденко, Дмитро Долгополов, Анна Сухоносова, Юнус Машаріпов, Іван Яцкін, Галина Довгопола, Владислав Єсипенко, Євген Петрушин, Станіслав Стеценко (Худолей).

Після повномасштабного вторгнення кількість таких справ значно зросла. 3 травня 2023 року у Криму ФСБ РФ затримала щонайменше сім чоловіків, звинувачуючи їх у начебто замаху на представників керівництва окупаційної влади – Сергія Аксьонова, Володимира Константинова та Янину Павленко — та діяльності у складі “української агентурної групи”.

Серед затриманих кримчан Віктор Подвальний, Олександр Литвиненко, Сергій Кривошеїн, Костянтин Євмененко, Ігор Зорін, Сергій Войнаровський та Денис Петранов, ймовірно громадянин Болгарії. ФСБ стверджує, що чоловіки буцімто готували замах під “управлінням голови ГУР України Кирила Буданова”. Головне управління розвідки Міністерства оборони України назвало дезінформацією заяву ФСБ щодо затриманих чоловіків.

За наявною у Кримській правозахисній групі інформацією, є ознаки політично мотивованої справи та застосування незаконних методів слідства щодо Віктора Подвального та інших затриманих.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter