У Дніпрі розпочали розгляд апеляційної скарги на вирок засудженим за замах на вбивство активістки Ешонкулової

Дата: 11 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У Дніпрі 10 травня розпочався розгляд апеляційної скарги на вирок трьом засудженим за замах на вбивство громадської діячки Наталії Ешонкулової. Скаргу розглядатимуть у Дніпровському обласному апеляційному суді.

Про це виданню ZMINA розповіла сама громадська діячка.

Наталія Ешонкулова

За словами Наталії Ешонкулової, у засуджених за замах на неї тепер дев’ятеро адвокатів. В апеляційній скарзі вони просять повернути справу на розгляд суду першої інстанції.

“Адвокати просять суд повернути справу до суду першої інстанції, аби передопитати мене як потерпілу. Вони також мають якісь технічні питання до складу колегії суддів, яка ухвалювала вирок. Також вони зазначають, що підсудним нібито не дали на суді останнього слова. Зменшити терміни ув’язнення нападникам вони не вимагають. Сьогодні ми вислухали всіх адвокатів, а на наступному засіданні планують вислухати мене, мого адвоката, а також прокуратуру. А ще через засідання, я маю надію, ми почуємо вердикт суду”, – сказала Наталія.

За її словами, вона, як і раніше, підтримує вимогу прокуратури, аби термін ув’язнення нападникам складав 15, а не 11 років, як це ухвалив суд першої інстанції.

“Якщо справу знову повернуть до першої інстанції або нападники отримають лайт-версію покарання, то це буде перемога злочинного світу, перемога замовників вбивства. Якщо ж замовникам не вдасться витягти своїх найманців – це буде перший дзвіночок того, що бандити більше не розв’язують питання з судами й з правоохоронцями. Це був би дуже крутий прецедент для Дніпра”, – сказала Наталія Ешонкулова.

Нагадаємо, 5 березня 2024 року трьох нападників на громадську активістку Наталію Ешонкулову засудили до 11 років ув’язнення. Відповідне рішення ухвалив Амур-Нижньодніпровський районний суд міста Дніпра. Усіх трьох підсудних – Андрія Русака, Андрія Чульського та Руслана Кузьменка – визнали винними у замаху на вбивство громадської діячки.

За рішенням суду, кожен з них має також сплатити по 300 тисяч гривень компенсації моральних та матеріальних збитків потерпілій. Розгляд справи в суді тривав два роки.

Нагадаємо, 15 липня 2021 року ввечері в Дніпрі двоє зловмисників напали й сильно побили місцеву підприємицю та правозахисницю Наталію Ешонкулову, підстерігши її в під’їзді. У неї було пошкоджено кілька зубів і зламано ніс, лікарі зафіксували струс мозку, а також синці й садна на обличчі.

Ешонкулова заявила, що вважає злочин замовним і пов’язує побиття зі своєю громадською діяльністю.

16 липня 2021 року поліція Дніпропетровської області повідомила, що кваліфікувала напад на активістку як замах на вбивство (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України).

Невдовзі Нацполіція заявила про затримання двох підозрюваних у нападі на активістку, яких вона впізнала. Справу почав розглядати Амур-Нижньодніпровський районний суд Дніпра. А 2022 року в справі з’явився третій фігурант. Оскільки спочатку суд розглядав справу з двома обвинуваченими, а потім ще одній особі було оголошено про підозру, колегія суддів ухвалила рішення почати розгляд заново.

Наразі в справі є троє обвинувачених – Андрій Русак, Андрій Чульський та Руслан Кузьменко.

Після затримання третього фігуранта справи Ешонкулова заявила про спроби тиску на неї, зокрема надсилання повідомлень з погрозами. Їх на клопотання активістки приєднали до справи.

20 березня 2023 року перед допитом у суді Андрій Русак заявив, що частково визнає свою провину. Водночас за його словами, замах на вбивство був “імітацією”, замовленою самою потерпілою задля “підняття рейтингу”. Таку саму заяву зробив інший обвинувачений Чульський на засіданні 15 березня.

Ешонкулова зазначає, що заяви обох неправдиві й мають на меті приховати справжніх замовників замаху на її життя.

Ешонкулова – юристка, яка очолює громадську організацію “Укри”, засновану 2014 року в Дніпрі. Також вона є одною з організаторок протестів малих підприємців проти карантинних обмежень у 2020 році.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter