Суд у Дніпрі призначив 11 років ув’язнення винним у замаху на вбивство активістки Ешонкулової

Дата: 05 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Амур-Нижньодніпровський районний суд Дніпра визнав винними в скоєнні замаху на вбивство громадської активістки Наталії Ешонкулової трьох обвинувачених – Андрія Русака, Андрія Чульського та Руслана Кузьменка. Всі троє отримали покарання у вигляді 11 років ув’язнення. Окрім того, кожен має сплатити по 300 тисяч грн компенсації моральних збитків Наталії Ешонкуловій за її цивільним позовом.  

Як повідомляє кореспондентка видання ZMINA, засідання, на якому оголосили вирок, відбулося 5 березня. 

Розгляд справи в суді тривав два роки. 

У коментарі ZMINA Наталія Ешонкулова сказала, що рішення суду її задовольняє.

“Сторона обвинувачення просила по 15 років кожному з учасників замаху, суд присудив по 11 років. Щодо мого цивільного позову про компенсацію моральних і матеріальних збитків, то я просила по 500 тисяч гривень з кожного – суд присудив по 300 тисяч грн. Я не буду оскаржувати рішення суду”, – зауважила Наталія Ешонкулова.

Адвокати підсудних рішення суду не коментували, але заявили, що подаватимуть апеляцію. На це в них є 30-денний термін.

Наталія Ешонкулова своєю чергою повідомила, що боротиметься за підтвердження вироку під час апеляції та домагатиметься розслідування щодо замовників злочину. 

 “У будь-якому разі я боротимуся до кінця, адже безкарність породжує вседозволеність. Я також сподіваюся, що поліція розслідує справу щодо замовників, виділену в окреме провадження. Адже зараз ми почули вирок виконавцям. Виконавці мене мало цікавлять, хоча це асоціальні люди, які становлять загрозу суспільству. Мене цікавлять замовники, я вважаю, що це досить впливові люди й ми не можемо розглядати ситуацію лише в контексті замаху на мене, на одну активну людину. Нам необхідно боротися саме із замовниками”, – додала активістка.

Нагадаємо, 15 липня 2021 року ввечері в Дніпрі двоє зловмисників напали й сильно побили місцеву підприємицю та правозахисницю Наталію Ешонкулову, підстерігши її в під’їзді. У неї було пошкоджено кілька зубів і зламано ніс, лікарі зафіксували струс мозку, а також синці й садна на обличчі.

Ешонкулова заявила, що вважає злочин замовним і пов’язує побиття зі своєю громадською діяльністю.

16 липня 2021 року поліція Дніпропетровської області повідомила, що кваліфікувала напад на активістку як замах на вбивство (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України).

Невдовзі Нацполіція заявила про затримання двох підозрюваних у нападі на активістку, яких вона впізнала. Справу почав розглядати Амур-Нижньодніпровський районний суд Дніпра. А 2022 року в справі з’явився третій фігурант. Оскільки спочатку суд розглядав справу з двома обвинуваченими, а потім ще одній особі було оголошено про підозру, колегія суддів ухвалила рішення почати розгляд заново.

Наразі в справі є троє обвинувачених – Андрій Русак, Андрій Чульський та Руслан Кузьменко.

Після затримання третього фігуранта справи Ешонкулова заявила про спроби тиску на неї, зокрема надсилання повідомлень з погрозами. Їх на клопотання активістки приєднали до справи.

20 березня 2023 року перед допитом у суді Андрій Русак заявив, що частково визнає свою провину. Водночас, за його словами, замах на вбивство був “імітацією”, замовленою самою потерпілою задля “підняття рейтингу”. Таку саму заяву зробив інший обвинувачений Чульський на засіданні 15 березня.

Ешонкулова зазначає, що заяви обох неправдиві й мають на меті приховати справжніх замовників замаху на її життя.

Ешонкулова – юристка, яка очолює громадську організацію “Укри”, засновану 2014 року в Дніпрі. Також вона є одною з організаторок протестів малих підприємців проти карантинних обмежень у 2020 році.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter