Посадовцям лісгоспу на Прикарпатті закидають незаконне вирубування лісу на 250 мільйонів гривень

Дата: 15 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Організованій групі з-поміж посадовців державного підприємства “Кутське лісове господарство” повідомили про підозру в зловживанні службовим становищем та в незаконному вирубуванні й збуті дерев на території природно-заповідного фонду. 

Про це розповіли в ДБР. 

Ілюстраційне зображення. Фото: фейсбук-сторінка “Кутське лісове господарство”

Ще торік Господарський суд Івано-Франківської області задовольнив шість позовів екологічної інспекції щодо посадовців лісгоспу. Тоді загальна сума стягнутого штрафу сягнула майже 3 мільйонів гривень. 

Детективи кажуть, що організовану групу з-поміж посадовців лісгоспу створів керівник підприємства ще 2018 року. До її складу також увійшли виконувач обов’язків головного лісничого, лісничий та інженер з охорони та захисту лісу. 

“Без жодних дозволів та погоджень вони видавали документи для проведення рубок на ділянках, які вже понад 20 років не є в підпорядкуванні лісового господарства, а входять до складу Національного парку. Зрубану деревину вони продавали населенню, а гроші привласнювали”, – розповідають правоохоронці. 

Сума збитків екології, що змогли зафіксувати, сягнула майже 250 мільйонів гривень. 

Підозрюваних можуть усунути з посад та відправити під варту. Детективи кажуть, що готують підозри ще двом організованим групам, які вели схожу діяльність.

Ілюстраційне зображення. Фото: фейсбук-сторінка “Кутське лісове господарство”

Вирубування лісу – серйозна екологічна проблема для України. Створена ще до початку повномасштабного російського вторгнення інтерактивна мапа, на якій позначено місця найактивнішого вирубу, показала, що всього за чотири роки знищили дерев на території, еквівалентній розміру більш ніж тисячі футбольних полів.

Нагадаємо, що Україна входить до десятка країн з найвищими показниками смертності від хвороб, які провокує забруднене довкілля. 

До початку повномасштабного вторгнення росіян понад чверть українців вважали проблему екології однією з найактуальніших загроз для країни. Частіше серед загроз згадували лише загрозу подальшого економічного занепаду (31%).

Торік екоактивісти дійшли до Верховного Суду, щоб зупинити забудову гірського масиву Свидовець на Закарпатті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter