Рівень парникових газів 2023 року зростав рекордно швидкими темпами

Дата: 07 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Рівень газів, які “утримують” в атмосферному повітрі тепло і посилюють парниковий ефект, 2023 року зростав рекордно швидкими темпами: вплив метану на підвищення глобальної температури сягнув близько 30%, а вуглекислого газу був майже вдвічі більшим.

Про це повідомило Національне управління океанічними та атмосферними дослідженнями США (NOAA) у своєму звіті, пише The Associated Press.

Джерело: AP Photo / Matthew Brown

Попри те, що зростання викидів вуглекислого разу минулого року не було таким же стрімким, як у 2014-му та 2015 році, загальна кількість його стала найбільшою за 65 років спостереження, наголошують науковці.

Минулого року викиди вуглекислого газу, що надходять у повітря від спалювання викопного палива та виробництва цементу, теж досягли найвищого рівня – 36,8 мільярда метричних тонн. Це вдвічі перевищило показники 40-річної давності.

За словами вченого Університету Колорадо Сінь Ліндсей Лана та NOAA, близько половини того, що виходить із димових і вихлопних труб, тимчасово всмоктують і зберігають дерева та океан, не даючи потрапити в атмосферу.

Однак за останні п’ять років рівень метану в повітрі зріс на 3% і зараз становить 160% від доіндустріального рівня. Тобто темпи його утворення є швидшими, ніж у вуглекислого газу, йдеться у звіті NOAA.

Метан затримує приблизно у 28 разів більше тепла на молекулу, ніж вуглекислий газ, наголосили в Агентстві з охорони навколишнього середовища США. Однак зберігається в атмосфері близько десятиліття, а не століттями чи тисячами років, як вуглекислий газ.

Більшу частину підвищення рівня цього газу спричиняють мікроби. Про це свідчать спостереження за конкретними ізотопами метану в повітрі. Тож джерелом високих викидів метану є болотисті угіддя і, можливо, сільські господарства та звалища, переконаний Сінь Ліндсей Лан.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що вчені дослідницької станції Concordia на Східноантарктичному плато дійшли висновку, що у кліматі Антарктиди відбувся “різкий критичний перехід” після того, як проаналізували найбільший стрибок температури, який коли-небудь вимірювали на Землі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter