У кліматі Антарктиди відбувся “різкий критичний перехід” – дослідники

Дата: 07 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Учені дослідницької станції Concordia на Східноантарктичному плато дійшли висновку, що в кліматі Антарктиди відбувся “різкий критичний перехід” після того, як проаналізували найбільший стрибок температури, який коли-небудь вимірювали на Землі.

Про це пише “Бабель”.

Джерело: Thinkstock / Guliver

18 березня 2022 року температура там піднялася на 38,5°C вище середнього сезонного значення, йдеться у дослідженні, яке опублікували лише зараз у Journal of Climate після кількох років аналізу. Зафіксована позначка стала світовим рекордом.

Цей рекордний стрибок температури здивував дослідників і викликав тривогу. Вони вважають, що полюсні вітри, які раніше мало проникали в атмосферу над континентом, зараз несуть багато теплого вологого повітря з нижчих широт, зокрема, з Австралії, вглиб Антарктиди. Це і стало причиною “спеки” поблизу станції Concordia.

Після цього впродовж останніх двох років науковці отримували ще більше спостережень про метеорологічні аномалії на континенті. Так, льодовики втрачають масу зі швидкістю, що зростає, рівень морського льоду, який плаває в океанах навколо континенту, різко впав.

У досліджені вчені дійшли висновку, що відбувся “різкий критичний перехід” у кліматі Антарктиди, який може мати наслідки для екосистем континенту, а також для кліматичної системи всієї планети.

Темні води на полюсах, що раніше приховував лід, оголюються, тож сонячне випромінювання більше не відбивається назад у космос. Натомість його поглинає вода та нагріває тамтешні океани.

Серед загроз цього – затоплення прибережних територій, руйнування харчових ланцюгів, вимирання тварин, посилення глобального потепління.

Зараз Антарктида за наслідками глобального потепління наздоганяє Арктику, яка є “рекордсменом” змін внаслідок цього. Зокрема, Антарктида нагрівається в чотири рази швидше, ніж решта планети. Зараз і Антарктика почала нагріватись удвічі швидше, ніж планета загалом, йдеться у дослідженні.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що за даними ООН, глобальне потепління може збільшити рівень дитячої та материнської смертності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter