Глобальне потепління може збільшити рівень дитячої та материнської смертності – звіт ООН

Дата: 12 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Жінки та дівчата найбільше страждають від кліматичної кризи, проте менше третини країн взяли на себе зобов’язання захищати їхні сексуальні та репродуктивні права. Багато країн все ж визнають прямий і непрямий вплив зміни клімату на здоров’я матерів і новонароджених. Зокрема, глобальне потепління може збільшити рівень дитячої та материнської смертності, а також створити ризики для вагітних жінок і жінок у процесі менопаузи.

Про це йдеться у новому звіті Фонду народонаселення ООН (UNFPA) та Університету королеви Марії.

Фото: “Тексти”

У доповіді вперше розглядається питання того, як кліматичні зміни стосуються сексуального та репродуктивного здоров’я.

Так, згідно зі звітом, лише 38 країн зі 119, які опублікували національні плани подолання кліматичної кризи, включили в них доступ до засобів контрацепції, медичні послуги для матерів та новонароджених, зокрема доступ до безпечних пологів. І лише у планах 15 країн згадується проблема насильства щодо жінок.

“Кліматична криза не є гендерно нейтральною. У тих країнах, які перебувають у зоні найбільшого ризику, жінки та дівчата постраждали непропорційно, навіть, якщо вони найменше сприяли глобальній кліматичній кризі.

Висвітлюючи нові докази впливу зміни клімату на здоров’я та добробут жінок і дівчат – від зростання рівня бідності та відсутності продовольчої безпеки до погіршення здоров’я матерів та підвищення ризику насильства за гендерною ознакою – цей огляд є своєчасним нагадуванням, чому так важливо, щоб країни віддавали пріоритет сексуальному та репродуктивному здоров’ю та правам у своїх кліматичних стратегіях”, – наголосила виконавча директорка UNFPA Наталія Канем.

У звіті зазначається, що урагани та посухи збільшують ризик насильства за ознакою статі та дитячих шлюбів, оскільки сім’ї перебувають у стресовому стані, тому менш здатні утримувати доньок і прагнуть якомога швидше видати їх заміж.

Крім того, жінки та дівчата непропорційно страждають через відсутність постійного доступу до достатньої кількості харчів для активного і здорового життя, а також через недоїдання, спричинені кліматичною кризою. Найбільше таких жінок та дівчат живуть у чотирьох країнах, де є голод або близькі до того умови, – Буркіна-Фасо, Малі, Сомалі та Південний Судан.

“Клімат відкидає нас назад у боротьбі за гендерну рівність. Наша мета полягає в тому, щоб забезпечити, щоб кліматична політика визнавала різний вплив на жінок та враховувала його під час розробки політики”, – сказала радниця UNFPA з питань народонаселення та розвитку, а також одна з авторок звіту Анджела Баскʼєрі.

Нагадаємо, що у серпні в Непалі померла 16-річна Аніта Чанд, яка жила в окремій старій хатині, куди її вигнали рідні на час менструації. Там її вкусила змія.

У регіоні досі застосовується так звана практика “чхаупаді” – це форма табу, коли жінкам і дівчатам забороняють займатися побутовими справами під час менструації, оскільки вони тоді вважаються “брудними”. Це практикують переважно в західній частині Непалу.

Загалом ця практика заборонена в країні з 2005 року. За “чхаупаді” карають ув’язненням до трьох місяців і штрафом у розмірі 2 тисяч непальських рупій (близько 26 доларів).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter