Bihus.Info остаточно виграв суд в Олега Гладковського в справі про розкрадання в “оборонці”

Дата: 02 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Верховний Суд України залишив без задоволення касаційну скаргу ексзаступника секретаря РНБО Олега Гладковського, який вимагав визнати недостовірною і спростувати інформацію, оприлюднену в розслідуванні журналістів Bihus.Info “Армія. Друзі. Бабки” та компенсувати “моральну шкоду” в розмірі 2 мільйонів гривень.

Про це повідомила редакція у своєму телеграм-каналі з посиланням на рішення суду, ухвалене 14 березня 2024 року.

Олег Гладковський. Скриншот з відео “Наших грошей”

Розслідування “Армія. Друзі. Бабки” було опубліковане 2019 року. До суду Гладковський-старший, пропустивши законні строки позовної давності, подав у серпні 2020 року. 

У суді першої інстанції справу слухали до весни 2023 року, коли Вінницький міський суд ухвалив рішення на користь Гладковського, задовольнивши його вимоги в частині про спростування. Адвокати журналістів це рішення оскаржили, і вже в червні 2023 року колегія суддів повністю скасувала його.

Після Гладковський подав у касацію, яка вже 14 березня 2024 року повністю відхилила його скаргу, залишивши, зокрема, постанову Вінницького апеляційного суду від 19 червня 2023 року без змін.

У постанові Верховного Суду йдеться про те, що, обіймаючи посаду заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України, Олег Гладковський був публічною фігурою та відігравав певну роль у системі оборонної галузі держави, а отже мав бути відкритий для суворої критики й пильного нагляду громадськості. Оспорювана інформація стосувалася не його приватного життя, а сфери його діяльності. 

Також суд вважає, що висвітлення інформації щодо можливого розкрадання коштів в оборонній сфері мало значний суспільний інтерес, бо стосувалось обороноздатності держави в особливий період. Гладковський же просив спростувати інформацію, яка за змістом журналістського розслідування є громадською критикою в засобах масової інформації.

Водночас суд звернув увагу на те, що Гладковський міг розцінити саму форму викладу матеріалу як дошкульну чи провокативну. Але разом з тим дійшов висновку, що по своїй суті поширена інформація є власним оцінюванням з боку журналістів певних подій та отриманих ними відомостей, яке до того ж спрямоване на привернення уваги до питань держзакупівель в оборонці й дає можливість глядачу самостійно проаналізувати всі відомості.

Раніше Вищий антикорупційний суд заочно заарештував сина колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігоря, якому закидають розкрадання 13 мільйонів гривень.

Нагадаємо, Вінницький апеляційний суд відмовив у задоволенні позову ексзаступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського проти Дениса Бігуса, Лесі Іванової та ГО “ТОМ-14” щодо визнання недостовірною та спростування інформації, оприлюдненої в журналістському розслідуванні “Армія. Друзі. Бабки”.

Деталі справи: навесні 2019 року, після публікації розслідування, Військова прокуратура ГПУ вручила підозри партнерам Гладковського Віталію Жукову й Андрію Рогозі в справі про несплату податків ТОВ “Оптимумспецдеталь” – центральною фірмою схеми, через яку вони торгували з оборонними заводами.

Податки в сумі 27 млн грн компенсували, прокуратура намагалася звільнити фігурантів від відповідальності й закрити провадження за фактом відшкодування завданих збитків. Але суд відмовився закрити справу. Розслідування не тільки щодо податків, а й корупції продовжило Національне антикорупційне бюро (НАБУ).

Влітку 2020-го детективи НАБУ вручили Жукову ще дві підозри: щодо несплати податків у 46 млн грн, а також про хабар директору оборонпромівського Ізюмського приладобудівного заводу Сергію Філоненку.

Вже 2021 року НАБУ вручило Жукову ще одну підозру – у хабарі Ігорю Гладковському. За даними слідства, він заплатив 35 тисяч доларів за вплив на посадовця УОП Павла Букіна, щоб очолюваний ним “Укрспецекспорт” дав 7 млн грн фінансової допомоги Житомирському бронетанковому заводу. Той своєю чергою мав розплатитися з “Оптимумспецдеталлю”, тобто з Жуковим, за запчастини.

У березні 2021 року Жукова звільнили від відповідальності через строки давності. 

На відміну від Жукова, якого підозрювали в наданні неправомірної вигоди, у Гладковського, якого підозрюють в її отриманні, строки давності тоді ще не спливли, тож обвинувальний акт за зловживання впливом скерували до суду у квітні 2021-го.

За даними слідства, саме завдяки йому “Оптимумспецдеталь” отримувала преференції під час укладення договорів та розрахунків з “Укроборонпромом”, за що він отримував неправомірну вигоду орієнтовно 50% із загальної суми прибутку учасників схеми. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter