Гладковський проти Bihus.Info: суд ухвалив рішення на користь журналістів

Дата: 20 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Вінницький апеляційний суд відмовив у задоволенні позову ексзаступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського проти Дениса Бігуса, Лесі Іванової та ГО “ТОМ-14” щодо визнання недостовірною та спростування інформації, оприлюдненої в журналістському розслідуванні “Армія. Друзі. Бабки”.

Про це повідомили на сайті Bihus.Info.

Олег Гладковський. Джерело: Слово і діло

Гладковський не отримає компенсації “моральної шкоди” в розмірі 2 мільйонів гривень, уточнили в повідомленні.

Журналісти нагадали, що результати розслідування оприлюднили ще 2019 року. До суду Гладковський-старший подав у серпні 2020-го, пропустивши законні строки позовної давності. Попри це три роки справу слухали в суді першої інстанції. В березні 2023 року Вінницький міський суд ухвалив рішення на користь Гладковського.

Адвокати, які представляли інтереси журналістів, це рішення оскаржили. 19 червня 2023 року колегія суддів повністю скасувала його.

Нагадаємо, що в лютому 2022 року Касаційний цивільний суд (Верховний Суд) відхилив скаргу сина Олега Гладковського Ігоря в справі проти журналістів Дениса Бігуса і Лесі Іванової щодо визнання недостовірним та спростування розслідування про корупцію в оборонній сфері. Розслідування “Армія. Друзі. Бабки” про корупційні схеми в оборонному секторі розповідало, зокрема, про його участь у цих схемах.

Гладковський-молодший після виходу програми подав до суду, вимагаючи визнати її недостовірною і спростувати в повному обсязі.

Деталі справи. Навесні 2019 року, після публікації розслідування, Військова прокуратура ГПУ вручила підозри партнерам Гладковського Віталію Жукову й Андрію Рогозі в справі про несплату податків ТОВ “Оптимумспецдеталь” – центральною фірмою схеми, через яку вони торгували з оборонними заводами.

Податки в сумі 27 млн грн компенсували, прокуратура намагалася звільнити фігурантів від відповідальності й закрити провадження за фактом відшкодування завданих збитків. Але суд відмовився закрити справу. Розслідування не тільки щодо податків, а й корупції продовжило Національне антикорупційне бюро (НАБУ).

Влітку 2020-го детективи НАБУ вручили Жукову ще дві підозри: щодо несплати податків у 46 млн грн, а також про хабар директору оборонпромівського Ізюмського приладобудівного заводу Сергію Філоненку.

Вже 2021 року НАБУ вручило Жукову ще одну підозру – у хабарі Ігорю Гладковському. За даними слідства, він заплатив 35 тисяч доларів за вплив на посадовця УОП Павла Букіна, щоб очолюваний ним “Укрспецекспорт” дав 7 млн грн фінансової допомоги Житомирському бронетанковому заводу. Той своєю чергою мав розплатитися з “Оптимумспецдеталлю”, тобто з Жуковим, за запчастини.

У березні 2021 року Жукова звільнили від відповідальності через строки давності. 

На відміну від Жукова, якого підозрювали в наданні неправомірної вигоди, у Гладковського, якого підозрюють в її отриманні, строки давності тоді ще не спливли, тож обвинувальний акт за зловживання впливом скерували до суду у квітні 2021-го.

За даними слідства, саме завдяки йому “Оптимумспецдеталь” отримувала преференції під час укладення договорів та розрахунків з “Укроборонпромом”, за що він отримував неправомірну вигоду орієнтовно 50% із загальної суми прибутку учасників схеми. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter