Україна вважає нікчемною спробу РФ визнати “незаконним” рішення радянської влади щодо Криму

Дата: 12 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У Росії законотворці виступили з ідеєю визнати “незаконним” рішення радянської влади про передання Криму зі складу РРФСР до складу Української РСР від 1954 року. Українське МЗС вважає такі дії нікчемною спробою російської диктатури легітимізувати власні грубі порушення міжнародного права.

З такою заявою виступили в Кабміні. 

На акції протесту тримають портрет Путіна з вусами Гітлера, стилізованими у вигляді напису “Крим”. Фото: metrowestdailynews

У Росії посадовці не вперше говорять про ідею визнати рішення радянської влади щодо півострова “незаконним”. Авторами нової ідеї визнати передання півострова “політичним злочином” стали російський депутат Костянтин Затулін та колаборант із Криму Сергій Цеков.  

Після розпаду СРСР Росія визнала територіальну цілісність України з АРК у її складі, про що нагадують у своїй заяві українські дипломати. 

“Сотні разів спіймана на брехні та скомпрометована російська влада може скільки завгодно продовжувати свою пропаганду, зокрема під виглядом законотворчості, але це не змінить визнаної світовим співтовариством реальності: Крим – це Україна”, – нагадують у МЗС. 

Україна вважає законопроєкт, внесений до російської Держдуми, зайвим підтвердженням того, що “неминучість деокупації Криму чітко усвідомлюють у Москві, тому й виникають такі панічні ініціативи”. 

Нагадаємо, що в Росії влада не вперше намагається фальсифікувати історію. До прикладу, за допомогою концепції “геноциду радянського народу” виправдовують напад на Україну. 

В історіографії поняття “геноцид радянського народу” немає, однак російські суди ухвалюють вироки за вчинений нацистами “геноцид” то щодо “етнічних груп”, то щодо “слов’ян та інших національних та етнічних груп, які були населенням СРСР, народів Радянського Союзу”. Цікаво, що до групи переслідуваних не зараховують євреїв. 

Формулювання про “геноцид радянського народу” публічно використовував Путін, а російські депутати нові рішення судів РФ називають продовженням Нюрнберзького трибуналу.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter