69 справ про тяжкі злочини, скоєні на Майдані, можуть закрити через термін давності – прокурор Донський

Дата: 20 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Сьогодні сплив термін давності в 69 справах про тяжкі злочини, скоєні проти мирних мітингувальників на майдані Незалежності. 

Про це сказав керівник департаменту в справах Майдану Офісу генерального прокурора Олексій Донський під час панелі “Майдан” у межах медіамарафону “10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості”. 

Керівник департаменту в справах Майдану Офісу генерального прокурора Олексій Донський під час панелі “Майдан” у межах медіамарафону “10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості”. Фото: Укрінформ

“Проблема є щодо тяжких злочинів. Власне, сьогодні термін щодо тяжких злочинів закінчився. Всього таких справ, які перебувають у зоні ризику, 69. Однак я хочу звернути увагу ще на одну тенденцію. На сьогодні закрито лише сім справ про тяжкі злочини, і в чотирьох – подано клопотання, тобто вони ще судом не розглянуті”, – розповів керівник департаменту в справах Майдану Офісу генерального прокурора Олексій Донський.

Він також пояснив, що закриття справи за строками давності є нереабілітуючою підставою.

“Тобто воно є можливим лише в разі, коли обвинувачений не заперечує проти такого закриття. А серед цих осіб, які перебувають під судом, є чимало чинних правоохоронців. І, відповідно, закриття з нереабілітуючих підстав перешкоджає подальшому проходженню ними служби”, – зазначив Донський.

Крім того, керівник департаменту додав, що ризику закриття справ немає в особливо тяжких злочинах. Відповідно до законодавства, у них передбачено покарання у вигляді довічного позбавлення волі. 

“Там, де особливо тяжкі злочини й не передбачено покарання у вигляді довічного позбавлення волі, там термін давності 15 років. Крім того, справи, де особи переховуються, – у нас величезна кількість таких справ, і це стосується високопосадовців середньої ланки, які покинули державу, там так само проблематики термінів давності немає, бо перебіг зупиняється”, – пояснив Донський.

Загалом, за даними прокуратури, за час Революції гідності скоєно понад 4 тисячі злочинів. Значну частину розслідувано і передано до суду. Більшість слідів та доказової бази злочинів знищили самі ж правоохоронці ще до початку слідчих дій, що суттєво ускладнило чи зробило неможливим їхнє документування та доведення. Знищено багато документації, яка могла б слугувати доказовою базою підготовки та скоєння злочинів. Особливо це стосується подій 18 лютого, коли представники підрозділу “Беркут” масово побили протестувальників.

Раніше працівники Державного бюро розслідувань повідомили 239 підозр щодо 211 осіб і передали 117 обвинувальних актів до суду за чотири роки розслідування так званих справ Майдану. 

Нагадаємо, профільний департамент Офісу генерального прокурора, який працює над розслідуваннями справ Майдану, торік повідомив про підозру 27 особам. 

Цього року в деяких справах Майдану збігає строк давності

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter