В окупованому Криму звільнили вчительку за герб України

Дата: 12 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому кримському селі Переможне Джанкойського району звільнили вчительку Людмилу Володимирівну Шкоденко через допис із гербом України. 

Про це інформує правозахисна ініціатива “Трибунал. Кримський епізод”

30 січня в проросійських пабліках з’явилося відео з персональними даними педагогині, в якому вона повідомляє, що розмістила в соціальних мережах зображення прапора та герба України й зобов’язалася видалити ці публікації. Цього ж дня незаконний  “Джанкойський районний суд” визнав її винною в скоєнні правопорушень щодо дискредитації окупаційної армії та розміщення забороненої символіки.

Мешканці села були обурені рішенням про звільнення Шкоденко, оскільки в школі й так спостерігається гострий дефіцит кадрів.

“Промивати мозок дітям охочих багато, а хто їм знання даватиме, якщо вчителів не вистачає, так ще й останніх звільняють?” – розповіла на умовах анонімності “Кримському епізоду” мешканка села Переможне, знайома із ситуацією. Також вона додала, що для зняття соціальної напруги влада району пообіцяла жителям села збудувати спортивний клуб та відновити спортмайданчик біля школи.

Як відомо, у січні 2024 року міністерство юстиції РФ внесло український тризуб до реєстру “нацистської” символіки. Тоді ж на пані Людмилу склали адміністративні протоколи за статтями про пропаганду “нацистської” символіки та “дискредитацію” армії РФ.

У правозахисній ініціативі вказують, що звільнення людей через їхні ідеологічні переконання є елементом комплексного переслідування кримчан, які є прихильниками України. Поряд із затриманнями, поширенням публічних даних, відео зізнань, судовими переслідуваннями та іншими формами репресій.

“Кримський епізод” вважає, що в комплексі така практика є злочином проти людяності й серед фігурантів тепер можна буде побачити незаконного “суддю” Едуарда Пікула, незаконного “начальника управління освіти Джанкойського району” Руслана Головка, який ініціював звільнення, та директора школи Петра Пташинського, що виконав незаконні дії.

Напередодні Представництво президента України в Автономній Республіці Крим повідомило, що станом на початок лютого 2024 року в тимчасово окупованому Криму в “судах”, підконтрольних РФ, налічувалося 665 незаконних адміністративних проваджень за статтею про так звану “дискредитацію ЗС РФ”.

У своїй щорічній доповіді “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна” Рада Європи констатувала, що за роки окупації на півострові значно погіршилося становище зі свободою слова, особливо після запровадження суворого екстремістського законодавства. У Раді Європи вказали, що його застосовують для надмірного та непропорційного переслідування критиків.

Загалом середовище на півострові лишається несприятливим для свободи вираження думок та свободи слова серед ЗМІ, підкреслили автори доповіді. У документі йдеться, що секретаріат Ради Європи продовжує отримувати повідомлення, які свідчать про втручання у свободу вираження та свободу слова. Укладачі доповіді прирівнюють такі втручання до цензури.

Нагадаємо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер. Українська влада неодноразово закликала європейських партнерів інвестувати у свою безпеку, постачаючи Збройним силам України зброю своєчасно та в достатній кількості. 

Як відомо, 7 лютого 2024 року Сенат США не зміг проголосувати за законопроєкт із посилення міграційної політики, який передбачав серед іншого додаткові кошти для України.

Експерт Християнсько-демократичного союзу (ХДС) із зовнішньої політики Норберт Ретген назвав позицію республіканців, які блокували допомогу Україні в сенаті, “руйнівною для зовнішньополітичної ваги США”.

У США вже кілька місяців не вдається погодити надання Україні 61 мільярда доларів через протидію з боку республіканців у конгресі. Сенат США 7 лютого не зміг проголосувати за законопроєкт, який, зокрема, передбачав додаткові кошти для України.

Президент Джо Байден різко розкритикував республіканців після того, як сенатори від Республіканської партії заблокували просування двопартійної угоди з питання кордону і пакета допомоги союзникам США.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter