З початку повномасштабного вторгнення з прифронтових регіонів у безпеку вивезли близько 9 тисяч людей

Дата: 23 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного російського вторгнення з прифронтових регіонів України вдалось евакуювати близько 9 тисяч цивільних. 

Про це розповів голова Національної поліції Іван Вигівський в інтерв’ю РБК-Україна.

Поліцейський екіпаж евакуює з Авдіївки літнє подружжя з хатніми тваринами

Евакуацією займаються понад два десятки екіпажів поліції “Білий янгол” у Херсонській, Донецькій, Харківській та Луганській областях.

Нині в них працює 81 поліціянт.

“Є випадки, коли люди не хочуть евакуйовуватись. Вони пояснюють по-різному, найчастіше кажуть, що нема куди їхати, питають – а де ми будемо жити? Тому перед евакуацією конкретних сімей ми визначаємося з місцевою владою. Вони організовують місця в санаторіях, у гуртожитках… Але, на жаль, бувають і такі випадки, коли за день, за два кілька разів приїжджали поліцейські, вмовляли поїхати, людина відмовлялася. Наступного дня прилетів снаряд, згорів будинок і люди загинули”, – розповідає Вигівський. 

Найчастіше евакуаційні екіпажі залучають до допомоги на Донеччині, що є однією з найбільш постраждалих унаслідок повномасштабного вторгнення. Для евакуації можна звернутися на гарячі лінії на напрямках:

  • Авдіївський – 066-56-19-102;
  • Бахмутський – 066-56-15-102;
  • Великоновосілківський – 066-56-11-102;
  • Лиманський – 066-56-16-102;
  • Мар’їнський – 066-56-10-102.

Нагадаємо, що Управління Верховного комісара з прав людини при ООН критикувало українських посадовців за те, що повномасштабна війна непропорційно вдарила по літніх людях. До прикладу, великі втрати серед цієї категорії населення пов’язують з тим, що їхні потреби проігнорували посадовці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter